Czego nie lubi rak?

article cover

Czego nie lubi rak?

Rośliny strączkowe - fasola, groszek i soczewica zawierają dużo błonnika, który usprawnia trawienie, a tym samym może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Wyniki badań pokazują, że osoby które spożywają produkty bogate w błonnik fasolowy, są o 20 proc. mniej narażone na rozwój raka piersi niż ci, którzy nie osiągają zalecanej, dziennej dawki spożywanego błonnika.
Rośliny strączkowe - fasola, groszek i soczewica zawierają dużo błonnika, który usprawnia trawienie, a tym samym może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Wyniki badań pokazują, że osoby które spożywają produkty bogate w błonnik fasolowy, są o 20 proc. mniej narażone na rozwój raka piersi niż ci, którzy nie osiągają zalecanej, dziennej dawki spożywanego błonnika.
O jedzeniu orzechów często zapominamy, a szkoda - szczególnie włoskie mają korzystny wpływ na zdrowie. Zawierają substancję zwaną pedunculagin, którą organizm metabolizuje do urloitynów. Są to związki odgrywające ważną rolę w zapobieganiu raka piersi. O właściwościach przeciwnowotworowych orzechów włoskich wiemy między innymi z badania przeprowadzonego na myszach. Podczas doświadczenia karmiono je olejem z orzechów włoskich i po pewnych czasie okazało się, że miały wyższy poziom genów hamujących rozwój nowotworów, aniżeli myszy, którym podawano inne oleje.
O jedzeniu orzechów często zapominamy, a szkoda - szczególnie włoskie mają korzystny wpływ na zdrowie. Zawierają substancję zwaną pedunculagin, którą organizm metabolizuje do urloitynów. Są to związki odgrywające ważną rolę w zapobieganiu raka piersi. O właściwościach przeciwnowotworowych orzechów włoskich wiemy między innymi z badania przeprowadzonego na myszach. Podczas doświadczenia karmiono je olejem z orzechów włoskich i po pewnych czasie okazało się, że miały wyższy poziom genów hamujących rozwój nowotworów, aniżeli myszy, którym podawano inne oleje.
Tłuste ryby takie, jak łosoś, makrela czy sardela są bogate w niezbędne składniki odżywcze – witaminę B, potas, kwasy i tłuszcze omega-3. Na podstawie badań wiadomo, że osoby, które spożywają ryby słodkowodne, są o 53 proc. mniej narażone na raka jelita grubego niż ci, którzy nie spożywają ich wcale.
Tłuste ryby takie, jak łosoś, makrela czy sardela są bogate w niezbędne składniki odżywcze – witaminę B, potas, kwasy i tłuszcze omega-3. Na podstawie badań wiadomo, że osoby, które spożywają ryby słodkowodne, są o 53 proc. mniej narażone na raka jelita grubego niż ci, którzy nie spożywają ich wcale.
Marchew to niepozorne warzywo, o którym często zapominamy. A szkoda, bo zawiera witaminy K, A i przeciwutleniacze, a także duże ilości beta-karotenu, który wspiera układ odpornościowy. Przegląd kilku przeprowadzonych badań pokazuje, że beta-karoten obniża ryzyko rozwoju raka piersi i prostaty. Naukowcy donoszą też, że spożywanie marchwi zmniejsza ryzyko zachorowań na raka żołądka o 26 proc.
Marchew to niepozorne warzywo, o którym często zapominamy. A szkoda, bo zawiera witaminy K, A i przeciwutleniacze, a także duże ilości beta-karotenu, który wspiera układ odpornościowy. Przegląd kilku przeprowadzonych badań pokazuje, że beta-karoten obniża ryzyko rozwoju raka piersi i prostaty. Naukowcy donoszą też, że spożywanie marchwi zmniejsza ryzyko zachorowań na raka żołądka o 26 proc.
Warzywa krzyżowe - brokuły, kalafior i jarmuż - zawierają korzystne składniki odżywcze, m.in. witaminę C, witaminę K i mangan. Dzięki obecności sulforafanu – związku o właściwościach przeciwnowotworowych, regularne jedzenie tych warzyw hamuje wzrost komórek rakowych i stymuluje ich śmierć.
Warzywa krzyżowe - brokuły, kalafior i jarmuż - zawierają korzystne składniki odżywcze, m.in. witaminę C, witaminę K i mangan. Dzięki obecności sulforafanu – związku o właściwościach przeciwnowotworowych, regularne jedzenie tych warzyw hamuje wzrost komórek rakowych i stymuluje ich śmierć.
Owoce jagodowe są bogate w witaminy, minerały oraz błonnik pokarmowy. Jedno z badań dowodzi, że antocyjanina zawarta w jeżynach obniża biomarkery odpowiedzialne na rozwój raka jelita grubego.
Owoce jagodowe są bogate w witaminy, minerały oraz błonnik pokarmowy. Jedno z badań dowodzi, że antocyjanina zawarta w jeżynach obniża biomarkery odpowiedzialne na rozwój raka jelita grubego.123RF/PICSEL
Jabłka to owoce, które powinniśmy wybierać najczęściej. Zawierają polifenole, czyli związki roślinne o właściwościach przeciwnowotworowych. Mogą one zapobiec stanom zapalnym, chorobom sercowo-naczyniowym i infekcjom. Na podstawie badania przeprowadzonego w 2018 roku wiemy, że floretyna jabłkowa hamuje wzrost komórek nowotworowych odpowiedzialnych za rozwój raka piersi.
Jabłka to owoce, które powinniśmy wybierać najczęściej. Zawierają polifenole, czyli związki roślinne o właściwościach przeciwnowotworowych. Mogą one zapobiec stanom zapalnym, chorobom sercowo-naczyniowym i infekcjom. Na podstawie badania przeprowadzonego w 2018 roku wiemy, że floretyna jabłkowa hamuje wzrost komórek nowotworowych odpowiedzialnych za rozwój raka piersi.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?