Czego nie powinny jeść kobiety w ciąży?
Ciąża to jeden z najpiękniejszych i najważniejszych okresów w życiu kobiety. I choć często dokuczają nam podczas dziewięciu wyjątkowych miesięcy różne dolegliwości, to urodzenie uroczego malucha rekompensuje wszystkie ciążowe bolączki. Kobiety powinny szczególnie dbać o zdrowe odżywianie się. Kilka bardzo popularnych produktów z naszych jadłospisów może im naprawdę zaszkodzić. Oto, czego powinny unikać kobiety w ciąży.
Alkohol to produkt definitywnie zakazany w ciąży. Czym grozi jego spożycie? U dzieci, których matki piły w ciąży może rozwinąć się niebezpieczny zespół zwany FAS. To Alkoholowy Zespół Płodowy, który cechuje się zaburzeniami w rozwoju dziecka w obszarach: psychicznym, neurologicznym i fizycznym. Społeczne funkcjonowanie dzieci z zespołem FAS jest znacznie utrudnione. Często nie odczuwają one lęku, dlatego zdolne są do robienia rzeczy zagrażających ich życiu.
Cukier
Niestety, ale cukier oraz syrop zwany glukozowo-fruktozowym znajdziemy dzisiaj w wielu produktach: sokach, batonach, gotowych potrawach, płatkach śniadaniowych i wielu innych. By ich uniknąć, musielibyśmy czytać dokładnie wszystkie etykiety i rezygnować z produktów, które zawierają te dwa składniki. Prawda jest taka, że nie każdy z nas to robi, jednak kobiety w ciąży powinny dokładnie zapoznać się ze składem produktu przed jego kupnem i wybierać wyłącznie te, które nie zawierają szkodliwych składników. Cukier w nadmiernych ilościach jest niebezpieczny zarówno dla organizmu kobiety, jak i dziecka. Zwiększa między innymi ryzyko rozwoju cukrzycy.
Organizmom kobiet ciężarnych mogą zagrażać również produkty niedogotowane lub niedosmażone. Zjedzenie surowego mięsa czy jaj może skończyć się zatruciem pokarmowym. Kobiety powinny dbać o to, by każdy ciepły posiłek, który jedzą, był dobrze podgrzany.
Kawa i mocna herbata
Zarówno w kawie, jak i herbacie znajduje się kofeina, która wypłukuje z organizmu kobiety w ciąży magnez oraz witaminę B. Składniki te są niezbędne dla zdrowia kobiety oraz dziecka, dlatego warto zrezygnować z picia tych napojów w ciąży. Może nie całkiem definitywnie. Raz na jakiś czas można pozwolić sobie na małą latte. Niewielka ilość kofeiny nie wyrządzi większych szkód w organizmie.
Glutaminian sodu to jeden z najbardziej szkodliwych składników popularnych produktów spożywczych. Znajdziemy go w zupkach chińskich, a także w wielu pakowanych przyprawach. To kolejny składnik, dla którego nie ma miejsca w jadłospisie kobiet w ciąży. Glutaminian sodu bardzo źle wpływa na układ trawienny - wywołuje wzdęcia, zaparcia, a także utrudnia jelitom pracę.
Niektóre rodzaje serów
Choć sery są bogatym źródłem białka, które potrzebne jest każdemu organizmowi, nie oznacza to, że każdy ser mogą jeść kobiety w ciąży. Sery typu: camembert, feta czy oscypek mogą zawierać bakterię listeria monocytogenes, która wywołuje listeriozę, czyli poważną chorobę zakaźną. Jest ona bardzo niebezpieczna dla rozwijającego się płodu. Może być między innymi przyczyną zapalenia opon mózgowych u noworodka, a nawet prowadzić do śmierci dziecka. Jakie sery zatem warto jeść w ciąży? Chude twarogi i lekkie sery żółte.