Czego Polacy spożywają ciągle za mało?
Dieta Polaków na przestrzeni ostatnich lat znacznie się zmieniła, jednak ciągle spożywamy zbyt mało warzyw i owoców, produktów mlecznych, ryb i pijemy za mało wody. W diecie obserwuje się za dużo tłuszczu i produktów wysoko przetworzonych.
Na talerzach Polaków ciągle brakuje warzyw i owoców, których każdego dnia zgodnie z zaleceniami należy spożyć minimum 400 g. Badania pokazują, że przeciętny Polak w 2000 roku spożywał 13,27 kg warzyw/miesiąc, a w roku 2014 ilość ta wynosiła niespełna 9 kg/miesiąc.
W ostatnich latach spożycie pieczywa w Polsce ma tendencję spadkową. W 2014 roku Polacy spożywali 47,4 kg pieczywa różnego rodzaju/rok. W diecie Polaków dominuje jednak pieczywo białe. Eksperci zalecają jak największy udział w diecie pieczywa razowego i produktów z pełnego ziarna, z uwagi na mniejszy indeks glikemiczny oraz większą zawartość witamin, składników mineralnych oraz błonnika.
Spożycie ryb w Polsce ciągle jest na niezadowalającym poziomie. A należy podkreślić, że kwasy tłuszczowe omega 3: DHA i EPA są w organizmie produkowane w śladowych ilościach, dlatego ryby stanowią niezbędny składnik naszej diety. Absolutne minimum to 2 porcje ryb w tygodniu, w tym co najmniej jedna w postaci tłustej ryby morskiej (np. łosoś, śledź, makrela).
Polacy zbyt często gaszą pragnienie słodkimi napojami. A należy podkreślić, że każdego dnia powinniśmy wypijać minimum 1,5 l wody, przy założeniu, że pozostałe potrzeby pokryjemy z produktów stałych, gdyż dzienne zapotrzebowanie organizmu na wodę wynosi ok. 2-2,5 l.