Czekolada jak... prebiotyk?
Dla pań, które lubią podjadać deserową czekoladę, mamy dobrą wiadomość. Jej wielbicielami są też... pożyteczne bakterie jelitowe, odpowiadające m.in. za dobry nastrój i odporność na infekcje. Ponadto to właśnie dzięki tym dobrym bakteriom czekolada działa przeciwzapalnie.
Bakterie żywią się znajdującym się w ciemnej czekoladzie błonnikiem (to dla nich pokarm, czyli prebiotyk) i w wyniku fermentacji zamieniają "czekoladowe" przeciwutleniacze (np. katechiny) w związki przeciwzapalne.
Prozdrowotne działanie ma ciemna czekolada (gorzka, deserowa) - codziennie dobrze jest zjeść 3-4 kostki wybranej. Można ją też zastąpić mocnym kakao (2 czubate łyżeczki na szklankę mleka).
Uwaga! Jeśli cierpisz na zaparcia, ogranicz ilość czekolady do 2 kostek zjadanych co 2-3 dni.