Czekolada – numer jeden wśród słodyczy
Czekolada poprawia nastrój kobiet w ciąży, dzięki czemu pozytywnie wpływa na rozwój płodu. Naukowcy twierdzą, że dzieci matek, które w ciąży jadły regularnie gorzką czekoladę, są bardziej aktywne i wesołe.
Czym ona jest?
Czekolada to wyrób cukierniczy, trwały. Wytwarzana jest z miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego. Dziś możemy kupić ją już nie tylko z orzechami czy rodzynkami. Na rynku dostępne są przeróżne, najbardziej wymyślne warianty. Fantazja producentów, gdy mowa o dodatkach do czekolad, nie ma granic. Bez problemu kupimy czekoladę o smaku chilli, krówkową, pomarańczową, porzeczkową czy z solą himalajską.
Zdrowa czy niezdrowa?
Dyskusja na ten temat mogłaby nie mieć końca. Kiedyś gloryfikowana, później brutalnie zepchnięta z pantałyku. Przez lata oskarżano ją o podwyższanie poziomu cholesterolu, próchnicę i wiele innych aspektów niekorzystnych dla zdrowia. Dziś czekolada ma potężną rzeszę fanów. Nie brak jej jednak również zagorzałych przeciwników. Przyjrzyjmy się faktom.
Czekolada odżywia?
Naukowy doliczyli się w czekoladzie aż sześciuset substancji, które mogą mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Czekolada naturalna (zarówno gorzka, jak i deserowa) obfituje w cenne dla zdrowia składniki odżywcze, takie jak:
- węglowodany - czyli paliwo niezbędne do funkcjonowania mózgu - najważniejszego mięśnia w ludzkim ciele. Nie wykarmimy go ani białkiem, ani tłuszczem - węglowodany są mu niezbędne (trzeba zaznaczyć, że czekolada dostarcza cukrów prostych i nie może być bazą żywienia, optymalnym jest wybór węglowodanów złożonych);
- żelazo - minerał niezbędny do produkcji czerwonych krwinek i rozprowadzania tlenu do wszystkich komórek ciała, wyjątkowo cenny w profilaktyce anemii;
- magnez - pierwiastek kluczowy dla dobrego funkcjonowania systemu nerwowego - usprawnia przewodnictwo komórek nerwowych;
- flawonoidy - organiczne związki chemiczne, których rolę w prawidłowym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu trudno przecenić. Mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalnie, stymulują wytwarzanie reaktywnych form tlenu, uszczelniają naczynia krwionośne, zwiększają odporność na infekcje, uczestniczą w regulacji skurczy mięśni i naczyń;
- fenylotylamina jako endorfina wpływa na poprawę nastroju;
- teobromina, która pobudzając pracę nerek działa moczopędnie, stymuluje też ośrodkowy układ nerwowy, dając efekt podobny do kofeiny;
- białko - obecne w czekoladzie białej i mlecznej, które zawierają mleko skondensowane.
Czekolada dla serca
Naukowcy zgodnie podkreślają, że czekolada zapobiega zakrzepom i obniża ryzyko zawału serca, gdyż obniża aktywność płytek krwi i ich tendencję do zlepiania się. Dodatkowo wpływa na uelastycznienie ścian naczyń krwionośnych, obniżenie poziomu złego cholesterolu i zmniejszenie tendencji do tworzenia się skrzepów, co daje jej mocne argumenty do troski o układ sercowo-naczyniowy.
Gorzka czekolada, z uwagi na bogactwo przeciwutleniaczy, spowalnia procesy starzenia. Dodatkowo wpływa na poziom serotoniny we krwi, wyraźnie poprawiając nastój. Jest to szczególnie istotne w okresie ciąży - nie pozostaje bez wpływu na kształtujące się w łonie matki nowe życie.
Kiedy czekolada szkodzi?
Mimo szeregu korzyści oczywistym jest, że musimy zachować umiar i zdrowy rozsądek w dozowaniu sobie czekoladowych przyjemności. Każda czekolada, również gorzka, jest wysokokaloryczna i nie może być bazą jadłospisu. Ostrożność, nie tylko z uwagi na wysoką kaloryczność produktu, powinny zachować osoby z tendencją do nawracających bólów głowy. Czekolada może wywołać i nasilić migrenę.
Nie jest też polecana kobietom, które wyjątkowo trudno znoszą zespół napięcia przedmiesiączkowego. Czekolada może zaostrzyć objawy dyskomfortu trawiennego takie jak zgaga czy refluks. Dużą ostrożność w delektowaniu się czekoladą powinny zachować osoby borykające się z jelitem drażliwym, zarówno przy tendencji do zaparć, jak i biegunek (z uwagi na zawartość mleka czekolada może je nasilać).
Alergia na czekoladę
To zestawienie słów może zakrawać na kiepski żart, a jednak czekolada jest na liście silnych alergenów pokarmowych. Przyczyna tkwi w dwóch jej składnikach: kakao i białko powodują, że przysmak ten jest zakazanym dla blisko pięciu procent populacji. Alergia na czekoladę najczęściej współwystępuje z atopowym zapaleniem skóry. U dzieci początkowo objawia się drobną wysypką na policzkach, później skóra staje się chropowata i sucha.
Podejrzewasz, że twoje dziecko może mieć alergię na czekoladę? Nie bagatelizuj problemu - zrób specjalistyczne testy na alergie pokarmowe.
Ewa Koza, mamsmak.com