Czosnek z miodem na przeziębienie i grypę
Nic nie pobudza odporności tak jak czosnek. Jest to bardzo skuteczny produkt działający przeciwko nieprzyjemnym infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Miód także posiada właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, więc jeśli je połączysz, otrzymasz wielką pomoc w zwalczaniu bólu gardła, przeziębienia lub grypy.
3 główki czosnku obrane i podzielone na ząbki (około 24 ząbków), miód pszczeli
Żeby czosnek zachował maksimum swoich cennych właściwości, musi być spożywany na surowo w dość dużych ilościach. To może być nieco trudne dla większości z nas, a dla niektórych nawet niemożliwe. Stąd nasza wskazówka: surowy czosnek podawany w miodzie. Taki lek zachowuje wszystkie swoje walory, a dodatkowo całkiem nieźle smakuje. Oto jak go zrobić:
Wypełnij słoik ząbkami czosnku, a następnie zalej je miodem. Pozostaw mieszaninę do na kilka dni przed użyciem, a następnie przechowuj w lodówce, gdzie nie zepsuje się nawet przez rok lub więcej.
Czosnek jest gotowy do spożycia po kilku dniach, ale smakuje dużo lepiej, gdy namoczy w miodzie przez kilka miesięcy.
Gdy tylko zauważysz pierwsze objawy choroby, zacznij jeść jeden ząbek co godzinę lub dwie. Spożywaj około 6 ząbków dziennie.
Miód możesz stosować oddzielnie jako syrop na kaszel. Możesz również wymieszać łyżeczkę miodu z octem jabłkowym i gorącą wodą i pić to jako środek wzmacniający odporność. Możesz także dodać odrobinę pieprzu cayenne, dzięki czemu otrzymasz świetny środek oczyszczający zatoki.