Reklama

Czosnkiem w chorobę!

Sprzyja zdrowiu, warto więc wprowadzić go do diety naszego dziecka.

Czosnek można wprowadzać do diety dziecka już w 10 miesiącu życia. Oczywiście początkowe dawki powinny być niewielkie. Czosnek zawiera witaminy B1, B2, PP, C oraz prowitaminę A.

Znaleźć w nim można również sole mineralne magnezu, potasu i wapnia, a także mikroelementy takie jak chrom, kobalt i nikiel. Cenne właściwości mają olejki eteryczne, które wspomagają układ odpornościowy.

Warzywo to jest doskonałym dodatkiem do potraw, bowiem reguluje pracę układu pokarmowego i zapobiega wzdęciom. Warto pamiętać, że w diecie dziecka, jego nadmiar może mieć efekt odwrotny i dlatego zalecany jest umiar.

Reklama

Małym dzieciom najlepiej podawać go po obróbce termicznej, gdy traci ostry smak i staje się słodszy. Czosnek jest bardzo skuteczny w eliminowaniu szkodliwych bakterii z układu pokarmowego. Jest przy tym skuteczniejszy od antybiotyków i nie wpływa negatywnie na florę bakteryjną.  

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: czosnek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy