Reklama

Cztery kroki w stronę zdrowia

Imbir, czosnek, cytryna, miód – wszystkie te produkty kojarzą nam się z wysoką wartością odżywczą i lepszym zdrowiem. Jak je połączyć, by optymalnie wzmocnić system immunologiczny do walki z szalejącymi infekcjami?

W szkole, autobusie, biurze, banku i na poczcie - wszędzie słychać kaszlących i pociągających nosem ludzi.

Tegoroczny styczeń jest wyjątkowo ciepły, co sprzyja namnażaniu drobnoustrojów chorobotwórczych.

W poczuciu obowiązku albo przekonani, że inaczej się nie da, mimo przeziębienia dzielnie kroczymy wypełniać swoje codzienne obowiązki.

Żółta kartka


A przecież choroba to nic innego jak żółta kartka, którą organizm nas informuje, że potrzebny mu reset. W trakcie infekcji, zarówno wirusowej, jak i bakteryjnej, kluczowym jest odpowiedni czas na sen i relaks, które przyspieszą wyjście z choroby.

Reklama

Lubimy o tym przypominać najbliższym, ale kto z nas choć raz nie poszedł do pracy przeziębiony?

Zamiast prawić morały i rozsiewać patogeny, zajmijmy się mądrym wzmocnieniem ciała, by miało siłę stawić opór szalejącym zarazkom.

Imbir, czosnek, cytryna i miód

O zaletach imbiru, czosnku, cytryn i miodu wiemy już bardzo dużo.

Czosnek ma tak silne działanie bakteriobójcze, że określany jest antybiotykiem z natury.

Imbir, obok wielu zalet, silnie rozgrzewa i przyspiesza oczyszczanie komórek z toksyn.

Cytryna działa silnie zasadotwórczo, a równowaga kwasowo-zasadowa jest punktem wyjścia do zdrowia w każdym aspekcie.

Miód od wieków jest stosowany do łagodzenia objawów przeziębienia i grypy. Co więc powstanie, gdy umiejętnie połączymy te cztery składniki?

Możemy własnoręcznie wykonać silną miksturę uodparniającą. Warto mieć w lodówce takiego sprzymierzeńca. 


Mikstura uodparniająca

Do wykonania jednej porcji potrzebne nam będą:

  • wyparzony litrowy słoik ze szczelną nakrętką;
  • blender;
  • wyciskarka do cytrusów (polecam zwykłą, szklaną dostępną w każdym hipermarkecie za mniej niż dziesięć złotych);
  • pół litra naturalnego miodu;
  • dwie cytryny lub jeden duży, biały grejpfrut;
  • około dziesięciocentymetrowy kawałek korzenia imbiru;
  • dwie główki dobrego, polskiego czosnku.


Czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy na mniejsze części. Imbir myjemy, delikatnie ściągamy skórkę i kroimy w małe, niedbałe kawałki. Cytryny lub grejpfruta myjemy, kroimy na pół i wyciskamy z nich sok.

Wszystkie trzy składniki dokładnie blendujemy i przelewamy do słoika. Następnie wlewamy (ewentualnie jeśli już skrystalizował, przekładamy łyżką) pół litra miodu.

Całość dokładnie mieszamy, by powstała jednolita, płynna masa. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na trzy doby. Profilaktycznie: zażywamy łyżeczkę mikstury wieczorem. Jeśli dopadnie nas już infekcja, zwiększmy dawkę do trzech łyżeczek w ciągu dnia.

Ewa Koza, mamsmak.com        

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy