Czy białko w proszku jest zdrowe?
Białko w proszku to suplement diety stosowany przez sportowców lub osoby będące na diecie. Spożywane w celu uzupełnienia składników odżywczych i kalorii, jest doskonałym produktem, który ma za zadanie wzmocnić nasz organizm. Jednak czy aby na pewno stosowanie białka w proszku jest bezpieczne?
W celu wyjaśnienia, białko jest bardzo ważnym elementem zdrowej i zróżnicowanej diety, ale przetworzone i sproszkowane białko nie jest najlepszym rozwiązaniem. Bardziej korzystne dla naszego zdrowia jest spożywanie białka zwierzęcego, które znajdziemy w mięsie oraz spożywanie białka roślinnego. Lekarze zalecają dzienne spożycie 56 gramów białka dziennie dla mężczyzn i 46 gramów dla kobiet. Oczywiście są osoby, które potrzebują większej ilości białka, aby prawidłowo funkcjonować i dotyczy to przede wszystkim ludzi, którzy są aktywni fizycznie, a w szczególności dotyczy się to kulturystów.
Wielu producentów suplementów diety dodaje do swoich produktów sztuczne substancje słodzące, cukier, sztuczne aromaty i barwniki oraz syntetyczne substancje odżywcze, które nie są łatwo przyswajane przez nasz organizm. Dodatkowo podczas badań stwierdzono występowanie niewielkiej ilości ołowiu, rtęci czy arsenu, które są bardzo szkodliwe. Należy pamiętać również, że proszki białkowe mogą być traktowane jako dodatek ale nigdy nie mogą być zamiennikiem zbilansowanej diety.
Oczywiście białko występuje w produktach, które są bardzo łatwo dostępne na sklepowych półkach. Białko znajdziemy w mięsie, warzywach, ryżu, nabiale oraz w wielu innych produktach, które są na pewno zdrowsze niż białko w proszku. Niestety są osoby, które wolą szybko i wygodnie uzupełnić poziom białka w organizmie, a jak wiadomo proszek nie wymaga rozmrażania, gotowania itp. Osoby, które tolerują laktozę mogą spokojnie sięgnąć po produkty mleczne takie jak ser, mleko, kefir czy jogurt.