Reklama

Czy jagody goji faktycznie hamują rozwój nowotworów?

Często możemy przeczytać, że goji są zaliczane do tzw. superfoods (czyt. superfuds). W polskim tłumaczeniu jest to superżywność, czyli jedzenie zawierające silne (lub w dużych ilościach) związki dobroczynnie wpływające na zdrowie.

Kolcowój pospolity (czyli jagody goji) faktycznie zawiera wiele prozdrowotnych związków: wit. C, E, z grupy B, selen, fosfor, żelazo i miedź. Ale szczególnie cenny jest kompleks polisacharydowy LBP, hamujący namnażanie się komórek raka, m.in. płuc, żołądka, piersi i okrężnicy. By wspierać zdrowie tych narządów, garść jagód warto jeść 3-4 razy w tygodniu. 

Uwaga! Goji należą do psiankowatych. Jeśli mamy problemy ze stawami i zauważyliśmy, że ziemniaki i papryka nasilają dolegliwości, jedzmy goji 1-2 razy w tygodniu. 


Reklama
100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy