Czy parówki szkodzą?
Uwielbiają je głównie dzieci i seniorzy. Niestety, zawierają one mnóstwo niezdrowych składników.
Większość produkuje się z MOM, czyli mięsa oddzielanego mechanicznie od kości. Jest to masa, która zawiera znikomą ilość... prawdziwego mięsa, za to mnóstwo rozdrobnionych chrząstek i skóry. Przeznaczona jest do produkcji przetworów poddawanych obróbce cieplnej. Nie ma ona wartości odżywczych, dodatkowo - ze względu na nietrwałość - wymaga wielu konserwantów.
Nadmiar prowadzi m.in. do alergii, niewydolności nerek, przyśpieszonego starzenia się, osteoporozy i raka.
Nadmiar soli sprzyja nadciśnieniu i nowotworom żołądka. A glutaminian sodu może powodować ataki migreny.
Podczas podgrzewania przekształcają się w nitrozoaminy, zakłócające pracę przewodu pokarmowego i organów wewnętrznych. Działają rakotwórczo.