Reklama

Czy przetworzona żywność ma wpływ na nasz metabolizm?

- Paradoksalnie, kiedy jedzenie było na kartki, Polacy byli zdrowsi - mówi prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Jak spożywanie, łatwo dostępnych dziś, przetworzonych produktów wpływa na nasz metabolizm?

Lekarze od lat przestrzegają, że spożywanie żywności wysoko przetworzonej prowadzi nie tylko do otyłości, ale także wielu innych chorób cywilizacyjnych. Dlaczego mimo to często sięgamy po żywność przetworzoną? - To nieświadomość, która powoduje, że jest nam obojętne jak jemy, co jemy i kiedy jemy - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. - Myśmy w ostatnich kilkudziesięciu latach zaburzyli pewien rytm życia człowieka, bo jedzenie wyznaczane było również przez przyrodę, przez naturę. To wszystko miało swoje uzasadnienie. A teraz się posypało - podkreśliła profesor goszcząca w studiu programu.

Reklama
DD TVN/ x-news
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy