Reklama

Czy wiesz, że buraki mają lecznicze właściwości?

Jedz je często, bo zwiększają ilość czerwonych krwinek.

Zawierają cenne barwniki, kwas foliowy, witaminy C i B1. A także żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt, rubid i cez.

Dzięki temu buraki to wspaniały środek krwiotwórczy. Zapobiegają anemii, a nawet wspomagają jej leczenie. Obecne w nich substancje to silne przeciwutleniacze, które 4-krotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Obecny w nich kwas foliowy pomaga usunąć z krwiobiegu związki, które mogą sprzyjać chorobom serca.

Normują one cholesterol, przeciwdziałają zwapnieniom naczyń krwionośnych.

Reklama

Pij więc szklankę soku z czerwonych buraków dziennie, a poczujesz się lepiej.

Relaks
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy