Czy ziemniaki są zdrowe? Eksperci znają już odpowiedź
Ma więcej witaminy C niż jabłka, a zarazem pięć razy mniej kalorii niż często goszczące na naszych stołach makarony i kasze. Niepozorny ziemniak to warzywo zdrowe, lekkostrawne i niezwykle wszechstronne.
Uczeni przekonują, że dzięki innowacyjnym uprawom, ziemniak będzie jednym z nielicznych warzyw, które zdołają przetrwać kryzys klimatyczny.
Do ziemniaka prawa roszczą sobie kraje z całego świata, uznając go za swój narodowy produkt. W 1957 r. francuski filozof i intelektualista Roland Barthes, w swoich słynnych "Mitologiach" nazwał wytwarzane z ziemniaków frytki ("la frite") "kulinarnym symbolem francuskości", potrawą "nostalgiczną i patriotyczną".
W rzeczywistości ziemniaki około 8 tys. lat temu zadomowiły się w Andach Ameryki Południowej, skąd zostały sprowadzone do Europy dopiero w połowie XVI wieku. Później rozprzestrzeniły się niemal na całym świecie. Dziś wiodącymi światowymi producentami ziemniaków są Chiny, Indie, Rosja i Ukraina.
- Pomimo swoich początków, które miały miejsce w Andach, ziemniak jest obecnie pokarmem globalnym. Jest uprawiany na całym świecie i niemal wszędzie ludzie uważają go za "własny", narodowy produkt" - wyjaśnia w rozmowie z "BBC Future" historyczka żywności Rebecca Earle, która w swojej nowej książce "Feeding the People: The Politics of the Potato" śledzi globalną podróż ziemniaka.
Jego popularność nie powinna dziwić. Ziemniaki należą do najbardziej dostępnych i najtańszych warzyw. Są też niezwykle wszechstronne. Możemy przyrządzić na ich bazie całe mnóstwo potraw - począwszy od pożywnych zup i zapiekanek, na uwielbianych na całym świecie frytkach skończywszy.
Niepozorny ziemniak jest ponadto skarbnicą witamin i mikroelementów. Zawiera on prawie wszystkie istotne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Posiada mnóstwo witaminy C, której ma w sobie więcej nawet niż jabłka.
Ziemniak obfituje także w obniżający ciśnienie krwi potas, magnez oraz usprawniający przemianę materii błonnik. Jest on zarazem lekkostrawny i niskokaloryczny - w 100 gramach znajduje się zaledwie 77 kalorii, co czyni ziemniaka pięć razy mniej kalorycznym produktem niż choćby popularne makarony i kasze.
Pod względem prozdrowotnych właściwości, ziemniak mogą śmiało konkurować z innymi, jadalnymi roślinami.
Na początku XX wieku naukowcy zaczęli pracować nad łączeniem genów różnych odmian ziemniaków. Te dzikie mogą stanowić odpowiedź na jeden z najbardziej palących problemów współczesnego świata, jakim jest kryzys klimatyczny.
Tradycyjnie uprawiany ziemniak jest bowiem wrażliwy na zmieniające się warunki atmosferyczne. Ostatnie badanie wykazało, że w wyniku zmian klimatu do 2085 roku może nastąpić zmniejszenie do 26 proc. globalnych plonów bulw.
Tworzenie innowacyjnych upraw i nowych gatunków odpornych na te zmiany i wykazujących szczególnie pożądane cechy, takie jak tolerancja na mróz, suszę i wzrost temperatury, mogą sprawić, że ziemniak - roślina będąca skarbnicą witamin i mikroelementów - stanie się warzywem przyszłości.