Reklama

Czym jest glutaminian sodu?

E621, ekstrakt drożdżowy, ekstrakt z mięsa rybiego, produkt hydrolizy białek – to inne oznaczenia glutaminianu sodu na etykietach.

Owiany złą sławą glutaminian sodu w gruncie rzeczy wcale nie jest tak szkodliwy, jak wszystkim się wydaje.

Najwięcej tego wzmacniacza smaku znajdziemy w żywności wysokoprzetworzonej, która z zasady i w nadmiarze jest szkodliwa dla naszego zdrowia.

Najczęściej glutaminian sodowy dodawany jest do kostek rosołowych, mieszanek przypraw, zup instant i słonych przekąsek.

Czym właściwie jest ten produkt i czy faktycznie jest szkodliwy dla naszego zdrowia? O tym opowiedziała dietetyk Urszula Somow. Zobacz cały film!

Reklama
x-news/INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy