Daj odpór pestycydom
Mamy teraz obfitość owoców i warzyw. Jedz ich jak najwięcej, bo są świeże i pełne witamin. Upewnij się jednak, że nie zawierają szkodliwych substancji.

Rolnicy stosują je, by chronić uprawy przez atakami pleśni, chwastów, insektów. Problem w tym, że kiedy trafiają wraz z warzywami lub owocami do ludzkiego organizmu, wyrządzają mu szkody. Są podejrzewane o sprzyjanie rozwojowi różnych schorzeń, np. endometriozy, choroby Parkinsona, zaburzeń odpornościowych czy uszkodzeń układu nerwowego. Dlatego upewnij się, że nie zjadasz ich wraz z darami lata.
Bądź szczególnie ostrożna z "parszywą dwunastką"
Pod tym szyldem amerykański odpowiednik Ministerstwa Zdrowia umieścił 12 warzyw i owoców, najczęściej traktowanych pestycydami. Są to: truskawki, winogrona, jabłka (zwłaszcza importowane), brzoskwinie, nektarynki, szpinak, ogórki, pomidorki koktajlowe, słodka papryka, groszek cukrowy, seler i - o zgrozo! - ziemniaki.
Myj i obieraj
Produkty z powyższej listy zawsze szczególnie dokładnie myj przed spożyciem. Z dużą ilością bieżącej wody i z użyciem mydła (sama woda usunie ok. 40 proc. pestycydów). Te, które można, obierz ze skórki.
Sięgaj jak najczęściej po produkty bezpieczne
Na niektórych warzywach i owocach pestycydów jest mniej. Do tej grupy należą: słodkie ziemniaki (bataty), awokado, ananasy, kapusta, mrożony groszek, kiwi, grejpfruty, mango, papaja, słodka kukurydza, cebula, szparagi, kalafior, bakłażan i melon kantalupa.
Wybieraj produkty BIO
Organiczna produkcja żywności jest wolna od chemicznych środków ochrony. Gospodarstwa ekologiczne stosują pestycydy, ale pochodzenia naturalnego (np. wyciągi z roślin). Są bezpieczniejsze dla człowieka. Kupuj produkty organiczne, zwłaszcza spośród "parszywej dwunastki".

Zrób specjalny płyn do zmywania pestycydów
Jest bardzo skuteczny! Wypełnij wodą miskę, dodaj 3 lub 4 łyżki sody oczyszczonej. Włóż do niej warzywa lub owoce, zostaw na 5 minut. Na koniec opłucz zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Gotowe!
Jeśli możesz, wybieraj warzywa i owoce z różnych źródeł
Producent może używać stałego zestawu pestycydów. Gdy wciąż zaopatrujesz się u niego, w organizmie kumuluje się jednego rodzaju chemia. Kupuj produkty lokalne; im krótszą drogę mają do pokonania, tym mniej potrzebują konserwantów, by ją przetrwać.