Diet "Whole30" - zdaniem ekspertów to najgorsza dieta
Nadszedł czas, kiedy wielu z nas poszukuje diety idealnej, która zbliży nas do osiągnięcia postanowień noworocznych. Jednak, zanim zdecydujemy się na zastosowanie jednej z cudownych diet, warto przyjrzeć się tym, których stosowanie eksperci kategorycznie odradzają.
The U.S. News & World Report opublikowało właśnie swój coroczny ranking diet, wśród których znalazły się te rekomendowane przez ekspertów, jak chociażby dieta śródziemnomorska, i te, których stosowanie dietetycy odradzają. Najniżej notowanym, a tym samym najmniej zalecanym przez dietetyków sposobem odżywiania okazała się dieta nazywana "whole30".
Dieta, która zyskała popularność w ciągu ostatnich kilku lat, znalazła się na samym dole zestawienia, opracowanego przez grupę dietetyków, lekarzy i naukowców. Biorąc pod uwagę takie kryteria jak długotrwałe efekty diety, skuteczność w zapobieganiu chorobom, łatwość, bezpieczeństwo i wartość odżywczą diet, grono ekspertów wskazuje, które z nich są najlepsze i najgorsze. W tegorocznym zestawieniu dieta Whole30 znalazła się na samym dole notowania.
Dieta najgorzej oceniona przez ekspertów, to niezwykle restrykcyjny, 30-dniowy program, który zakłada wykluczenie z jadłospisu cukru, glutenu, nabiału, warzyw strączkowych, zbóż. Można natomiast spożywać mięso, owoce morza, jaja, warzywa, niektóre owoce, orzechy. Jak zauważają eksperci taka dieta wymaga niezwykłej samokontroli i dyscypliny, nie tylko w trakcie jej stosowania, ale co najważniejsze również po skończeniu 30-dniowego planu.
"Ta dieta nie wypadła dobrze w rankingu, w mojej ocenie również nie wypada najlepiej" - podkreśla na łamach Cosmopolitan członek panelu dr David Katz, MD, dyrektor Yale University Prevention Research Center i adiunktem na George Washington University School of Medicine. Jego zdaniem dieta Whole30 promuje spożycie mięsa, co jest powszechnie uważane za zły pomysł, a zniechęca do całkowitego wykluczenia zdrowych i wartościowych produktów. Inni członkowie komisji, podkreślali, że tą dietę cechuje wysoka zawartość sodu i niska zawartość wapnia, może negatywnie wpływać na poziom cholesterolu, równocześnie prowadzić do niedoborów żywieniowych.