Reklama

Reklama

Dieta bezglutenowa lekarstwem na problemy skórne?

W ostatnim czasie dużo mówi się o pozytywnych efektach diety bezglutenowej. Zwolennicy twierdzą, że eliminacja glutenu sprzyja poprawie stanu zdrowia, utracie wagi, lepszemu samopoczuciu, ale także zdrowszej cerze.

Dieta bezglutenowa może być dla niektórych odpowiedzią na problemy skórne. Problemy z cerą stanowią jeden z symptomów alergii pokarmowych. Co prawda, nie musi to oznaczać alergii bądź nietolerancji na gluten. Nie mniej jednak warto sprawdzić, co jest faktycznym winowajcą.

Reklama

Testy alergiczne mogą pomóc w rozwiązaniu tej zagadki. Nie mniej jednak, należy pamiętać, że alergia na gluten jest trudna do zdiagnozowania. 100 procentowej pewności nie dadzą nam nawet badania krwi. Najlepszym sposobem na sprawdzenie będzie, więc eliminacja potencjalnych alergenów z diety. Poza glutenem częstym powodem alergii są produkty takie jak mleko, jajka i orzeszki ziemne.

W jaki sposób gluten może szkodzić naszej cerze? Jeśli nasz organizm nie toleruje dobrze glutenu, może jak każdy alergen aktywować nasz układ odpornościowy i wywoływać różnego rodzaju stany zapalne tj. trądzik. Powodują one zaczerwienienia skóry czy wysypki.

"Skórną postacią nietolerancji glutenu może być choroba Duhringa. To opryszczkowe zapalenie skóry, poprzez które organizm próbuje uwolnić się od tej groźnej lektyny. Zwykle mamy wówczas zmiany wielopostaciowe, tj. grudki, pęcherzyki, rumień. Zmiany te często bardzo są swędzące, zmuszające do drapania zmienionych miejsc. W następstwie powstają strupy i blizny"- twierdzi Anna Grabowska, kosmetolog.

Wrażliwości na gluten mogą towarzyszyć także inne skutki uboczne. Wśród nich wymienić możemy wzdęcia, gazy i inne problemy układu pokarmowego. Uniemożliwiają one prawidłowe trawienie, a co za tym idzie wchłonięcie odpowiedniej ilości składników odżywczych odpowiedzialnych za zdrowy wygląd cery. Takie objawy stanowią kolejny sygnał organizmu, że możemy mieć do czynienia z alergią. W tym przypadku kosmetyki bądź zabiegi skórne mogą niewiele pomóc. Konieczne jest działanie od wewnątrz organizmu.

"Po wyeliminowaniu z pożywienia produktów zawierających gluten objawy chorobowe łagodnieją. Odstawienie glutenu może zapobiec wielu zmianom występującym na skórze, choć często nikt by nie przypuszczał, że mogą one być spowodowane właśnie glutenem. Zdarza się tak, że dermatolodzy leczą pacjentów na trądzik lub inną dolegliwość. Tymczasem powodem choroby może być właśnie alergia. Dlatego też warto wykonać kontrolne badania"- podkreśla kosmetolog.

Dodaje, że wiele osób, które zdecydowały się na dietę eliminacyjną z powodu alergii pokarmowej, dostrzega pozytywne efekty już w ciągu pierwszych dwóch tygodni. Dostrzegają one nie tylko poprawę skóry, ale również ogólną poprawą samopoczucia.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje