Dieta CRAM: Sposób na płaski brzuch
Dieta CRAM to jedna z bardziej popularnych w ostatnim czasie diet. W stosunkowo szybkim czasie pozwala zrzucić zbędne kilogramy, a jednocześnie wspomóc organizm w oczyszczaniu z toksyn. Zwolennicy diety CRAM podkreślają, że dzięki jej stosowaniu lepiej się czują, mają więcej energii, a w dodatku mogą cieszyć się płaskim brzuchem. Czy dieta CRAM rzeczywiście jest skuteczna i jakie są jej efekty?
Nazwa diety pochodzi od pierwszych liter składników pokarmowych w wersji angielskiej: cereals, rice, apples, milk (zboża, ryż, jabłka, mleko). Stanowią one podstawę wszystkich posiłków. Ryż i produkty pełnoziarniste zawierają duże ilości błonnika, który reguluje wchłanianie węglowodanów i cukrów do organizmu, poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm, obniża poziom cukru we krwi i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Dzięki błonnikowi dłużej odczuwamy też sytość po posiłku. Z kolei jabłka (oprócz tego, że także zawierają sporo błonnika) są bogatym źródłem najsilniejszych przeciwutleniaczy, a także witamin i minerałów. Zwiększają też wchłanianie białek do organizmu, obniżają cholesterol i wzmacniają odporność. Ostatnim kluczowym składnikiem diety CRAM są produkty mleczne, które dostarczają białka, a także witamin i wapnia, który wspomaga proces odchudzania. Produkty mleczne (jogurt naturalny, kefir) to także naturalne probiotyki, które odbudowują naturalną florę bakteryjną.
Dzień należy zacząć od wypicia szklanki samodzielnie wyciśniętego soku jabłkowego (napoje w sklepie zawierają dodatkowy cukier). Główne posiłki powinny składać się z produktów pełnoziarnistych (suchary, chleb razowy, płatki owsiane, makaron) lub ryżu oraz mlecznych (jogurt, tłuste mleko, kefir, maślanka). Gotowane (ewentualnie pieczone) jabłka lub sok z jabłek stanowią formę przekąsek między głównymi posiłkami. Warto wiedzieć, że dieta CRAM jest pomocna w walce z dolegliwościami żołądkowymi i trawiennymi oraz biegunkami. Można ją też stosować w trakcie infekcji i antybiotykoterapii, ponieważ wzmacnia organizm. Jeśli jednak stosuje się ją w celach redukcji masy, porcje posiłków powinny być niewielkie, a diety nie należy stosować dłużej niż 3 dni.
Zwolennicy diety CRAM za największy jej atut uznają szybką utratę nadprogramowych kilogramów. Trzeba jednak wiedzieć, że ten sposób odżywiania został opracowany z myślą o osobach osłabionych i zmagających się z problemami trawiennymi. Dietetycy podkreślają, że stosowanie kilkudniowych diet nie kończy się spaleniem tkanki tłuszczowej, a jedynie pozbyciem się nadmiernej ilości wody z organizmu, ewentualnie spaleniem mięśni. Dietę CRAM warto więc stosować w celu oczyszczenia organizmu i pozbycia się obrzęków ciała. Nie jest to jednak skuteczna metoda, która pozwoli spalić dużą ilość tkanki tłuszczowej bez efektu jo-jo.
Jak schudnąć bez efektu jo-jo?
Kluczem do sukcesu podczas odchudzania się jest powolna, ale regularna utrata masy ciała. Dieta powinna być zbilansowana i oparta na warzywach, chudym mięsie oraz produktach pełnoziarnistych. Całkowicie wyeliminować należy słodycze, słone przekąski, alkohol oraz żywność wysokoprzetworzoną. Posiłki najlepiej spożywać co 3-4 godziny, a podczas ich przygotowania zrezygnować ze smażenia czy grillowania na rzecz gotowania i duszenia. Tłuszcze zwierzęce powinno się zastąpić roślinnymi. Warto pamiętać, by stosowana dieta stała się częścią naszego życia i wiązała się ze zmianą nawyków żywieniowych.