Reklama

Dieta, która chroni przed rakiem i stanem zapalnym

Poznaj produkty i zasady żywienia, które pomagają zapobiec wielu poważnym schorzeniom.

Starożytni lekarze uważali, że jedzenie może być lekarstwem. Potwierdzają to współczesne badania naukowe. Okazuje się, że w wielu produktach, które jadamy, znajdują się lecznicze substancje. Wykorzystaj te odkrycia.

Lecznicze pokarmy

Dzięki nim można ustrzec się wielu chorób. Oto żywieniowe gwiazdy.

• Pomidory zawierają likopen, chroniący przed rakotwórczymi zanieczyszczeniami środowiska.

• Brokuły, kapusta, kalofior zawierają substancje antynowotworowe.

• Winogrona, aronia, czereśnie, truskawki są bogate w związki powstrzymujące rozwój raka.

• Cytrusy zawierają antyrakowe substancje, tzw. flawonoidy.

Reklama

• Czosnek, cebula, natka pietruszki zawierają wit. E, C i beta-karoten zapobiegające nowotworom.

Nowy plan żywienia

Wbrew nazwie, nie jest to zwykła dieta, a raczej plan żywieniowy na lata. Dzięki specjalnemu sposobowi odżywiania zmniejsza się ryzyko zachorowania na nowotwory, cukrzycę, choroby serca. Dieta ta chroni też piersi przed stanami zapalnymi. Poznaj jej podstawowe zasady.

O tym warto pamiętać

• Różnorodność i świeżość. Twój jadłospis powinien być urozmaicony. Komponuj go ze świeżych produktów, jak najmniej przetworzonych. Sięgaj zwłaszcza po owoce i warzywa, najlepiej surowe. Używaj jak najwięcej imbiru, kurkumy i curry - mają działanie przeciwzapalne.

• Proporcje kalorii. Potrzebujesz ok. 2 tys. kalorii dziennie. Powinny one pochodzić z: węglowodanów (40-50 proc.) - pełnego ziarna, kasz, ciemnego makaronu i ryżu, warzyw; tłuszczów nienasyconych (30 proc.): olejów roślinnych oraz ryb (łosoś, śledzie, makrela); białka (ok. 25 proc.) z chudego mięsa, nabiału, fasoli, grochu.

• Ważne substancje. W diecie przeciwzapalnej i przeciwnowotworowej nie może zabraknąć błonnika oraz przeciwutleniaczy. Błonnik znajduje się w produktach pełnoziarnistych, owocach i warzywach. Wybieraj owoce i warzywa w nasyconych barwach - żółte, pomarańczowe, czerwone i granatowe oraz zielone warzywa liściaste.

• Zdrowe napoje. Pij głównie wodę mineralną. Właściwości antyrakowe mają świeże soki (nie doszło w nich jeszcze do przemiany azotanów w szkodliwe azotyny). Polecana jest zielona herbata, mieszanki ziołowe i soki warzywne.

Tego lepiej unikać

• Konserwanty. Produkty, które mają długi termin przydatności, zawierają zwykle konserwanty. Niektóre sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych i nowotworowych.

• Tłuszcze zwierzęce (nasycone), a także kwasy trans (są w utwardzanych margarynach) sprzyjają powstawaniu zmian rakowych oraz chorobom serca.

• Białe pieczywo, słodycze. Produkty te nie zawierają witamin, a pieczywo z oczyszczonej mąki - mało błonnika. W paczkowanych ciastkach są szkodliwe tłuszcze cukiernicze.

• Słodzone napoje gazowane. Zawierają związki, które sprzyjają powstawaniu zmian nowotworowych i przyspieszają starzenie organizmu.

Oblicz swoje BMI

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | substancje | dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy