Reklama

Dieta łagodząca objawy menopauzy

Okresowi menopauzalnemu towarzyszą zmiany hormonalne powodując złe samopoczucie psychiczne i fizyczne. Odpowiednia dieta może złagodzić te dolegliwości.

Codzienne menu do wyboru

I śniadanie - nabiał i zboża

Produkty mleczne dostarczą wapnia i witaminy D, natomiast pełnoziarniste pieczywo i otręby witamin z grupy B i błonnika (pomaga usunąć z organizmu złogi).

Propozycja 1: bułka grahamka, porcja twarożku z siemieniem lnianym, różnymi ziołami i pomidorem. Słaba czarna herbata.

Propozycja 2: twarożek  z otrębami pszennymi, owocami leśnymi i bananem. Kawa zbożowa z mlekiem.

Propozycja 3: dwie kromki pełnoziarnistego chleba żytniego lub pszennego z wędliną drobiową dobrej jakości, sałatka z pomidorów, cebuli i ziół. Czarna słaba herbata.

Reklama

II śniadanie - zdrowe tłuszcze

Mniej więcej trzy godziny po pierwszym posiłku znajdźmy czas na małą, ale energetyczną przekąskę. Dostarczy energii oraz witamin, m.in. A i D.

Propozycja 1: kromka chleba pełnoziarnistego z plastrem łososia skropionego sokiem z cytryny, z paskiem papryki.

Propozycja 2: szklanka jogurtu owocowego z orzechami.

Propozycja 3: sałatka z mozzarelli, pomidorów i ziół.

Obiad - rośliny strączkowe

W okresie menopauzy warto włączyć do menu więcej roślin strączkowych (szczególnie różnych odmian fasoli), kasz oraz ryb. Zupy najzdrowsze są bez dodatku ziemniaków czy makaronu, gotowane na bulionie warzywnym.

Propozycja 1: pieczona ryba skropiona sokiem wyciśniętym z cytryny, z blanszowanymi brokułami i surówką wielowarzywną z siemieniem lnianym.

Propozycja 2: kotlet sojowy i kasza gryczana z duszonymi grzybami (mogą być pieczarki), surówka z porem i selerem naciowym.

Propozycja 3: kasza jaglana, grillowany ser tofu, pieczona cukinia i sałatka z pomidorów.

Podwieczorek - sezonowe owoce

Uzupełnią w organizmie niedobory błonnika oraz pektyn, które zmniejszają wchłanianie złego cholesterolu.

Propozycja 1: owsiane ciasteczka z porcją chudego twarożku waniliowego.

Propozycja 2: jogurt naturalny ze świeżymi owocami.

Propozycja 3: galaretka z kawałkami owoców, banan.

Kolacja - zioła i warzywa

Warzywa wspomogą pracę jelit, a zioła ułatwią wyciszenie i przyspieszą trawienie. Kolację jemy dwie godziny przed snem.

Propozycja 1: sałatka z sardynek i warzyw, skropiona oliwą. Szklanka herbaty ziołowej.

Propozycja 2: dwie kromki chleba pełnoziarnistego, pasztet sojowy, zielona papryka.

Propozycja 3: zapiekanka z piersi kurczaka, sera żółtego i makaronu pełnoziarnistego posypana ziołami. Do picia szklanka wody z plastrem cytryny.

To jedz jak najczęściej:

✔ soja i jej przetwory,
✔ siemię lniane,
✔ pomidory, banany, awokado,
✔ wyroby z mąki pełnoziarnistej,
✔ ryby morskie,
✔ owoce jagodowe i jabłka,
✔ warzywa zielonolistne,
✔ produkty nabiałowe.

Z tego zrezygnuj:

✘ słodycze,
✘ gotowe wędliny,
✘ przyprawy typu jarzynka,
✘ tłuste gatunki mięs i tłuszcze zwierzęce,
✘ białe pieczywo i produkty z białej mąki,
✘ produkty smażone,
✘ gotowe dania i półprodukty,
✘ ostre przyprawy jak chili, curry, pieprz kajeński.


100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy