Dieta łagodząca objawy menopauzy
Okresowi menopauzalnemu towarzyszą zmiany hormonalne powodując złe samopoczucie psychiczne i fizyczne. Odpowiednia dieta może złagodzić te dolegliwości.

Codzienne menu do wyboru
I śniadanie - nabiał i zboża
Produkty mleczne dostarczą wapnia i witaminy D, natomiast pełnoziarniste pieczywo i otręby witamin z grupy B i błonnika (pomaga usunąć z organizmu złogi).
Propozycja 1: bułka grahamka, porcja twarożku z siemieniem lnianym, różnymi ziołami i pomidorem. Słaba czarna herbata.
Propozycja 2: twarożek z otrębami pszennymi, owocami leśnymi i bananem. Kawa zbożowa z mlekiem.
Propozycja 3: dwie kromki pełnoziarnistego chleba żytniego lub pszennego z wędliną drobiową dobrej jakości, sałatka z pomidorów, cebuli i ziół. Czarna słaba herbata.
II śniadanie - zdrowe tłuszcze
Mniej więcej trzy godziny po pierwszym posiłku znajdźmy czas na małą, ale energetyczną przekąskę. Dostarczy energii oraz witamin, m.in. A i D.
Propozycja 1: kromka chleba pełnoziarnistego z plastrem łososia skropionego sokiem z cytryny, z paskiem papryki.
Propozycja 2: szklanka jogurtu owocowego z orzechami.
Propozycja 3: sałatka z mozzarelli, pomidorów i ziół.
Obiad - rośliny strączkowe
W okresie menopauzy warto włączyć do menu więcej roślin strączkowych (szczególnie różnych odmian fasoli), kasz oraz ryb. Zupy najzdrowsze są bez dodatku ziemniaków czy makaronu, gotowane na bulionie warzywnym.
Propozycja 1: pieczona ryba skropiona sokiem wyciśniętym z cytryny, z blanszowanymi brokułami i surówką wielowarzywną z siemieniem lnianym.Propozycja 2: kotlet sojowy i kasza gryczana z duszonymi grzybami (mogą być pieczarki), surówka z porem i selerem naciowym.Propozycja 3: kasza jaglana, grillowany ser tofu, pieczona cukinia i sałatka z pomidorów.
Podwieczorek - sezonowe owoce
Uzupełnią w organizmie niedobory błonnika oraz pektyn, które zmniejszają wchłanianie złego cholesterolu.Propozycja 1: owsiane ciasteczka z porcją chudego twarożku waniliowego.
Propozycja 2: jogurt naturalny ze świeżymi owocami.
Propozycja 3: galaretka z kawałkami owoców, banan.
Kolacja - zioła i warzywa
Warzywa wspomogą pracę jelit, a zioła ułatwią wyciszenie i przyspieszą trawienie. Kolację jemy dwie godziny przed snem.
Propozycja 1: sałatka z sardynek i warzyw, skropiona oliwą. Szklanka herbaty ziołowej.
Propozycja 2: dwie kromki chleba pełnoziarnistego, pasztet sojowy, zielona papryka.
Propozycja 3: zapiekanka z piersi kurczaka, sera żółtego i makaronu pełnoziarnistego posypana ziołami. Do picia szklanka wody z plastrem cytryny.
To jedz jak najczęściej:
✔ soja i jej przetwory,✔ siemię lniane,✔ pomidory, banany, awokado,✔ wyroby z mąki pełnoziarnistej, ✔ ryby morskie, ✔ owoce jagodowe i jabłka, ✔ warzywa zielonolistne, ✔ produkty nabiałowe.
Z tego zrezygnuj:
✘ słodycze,✘ gotowe wędliny, ✘ przyprawy typu jarzynka, ✘ tłuste gatunki mięs i tłuszcze zwierzęce, ✘ białe pieczywo i produkty z białej mąki, ✘ produkty smażone, ✘ gotowe dania i półprodukty, ✘ ostre przyprawy jak chili, curry, pieprz kajeński.