Dieta Magdy Mołek
Prezenterka przekonuje, że zgrabną sylwetkę i zdrowy wygląd zawdzięcza nie naturalnym skłonnościom, ale zmianie nawyków żywieniowych. Gdy zainteresowała się dietą paleo, nie chodziło o kilkutygodniowe odchudzanie, ale trwałą zmianę przyzwyczajeń.
Kluczem jest odżywianie się tak, jak robili to nasi przodkowie za czasów paleolitu, czyli epoki kamienia łupanego, ale również wsłuchiwanie się w potrzeby i reakcje własnego organizmu.
Postaw na zdrowe białko
Staraj się spożywać więcej jajek, ryb i mięsa, najlepiej z kontrolowanych hodowli. Zrezygnuj za to z nabiału, ponieważ zawiera niekorzystną dla nas laktozę.
Jedz warzywa
Postaw na świeże, ekologiczne warzywa i owoce. Wyklucz jedynie rośliny strączkowe, w których składzie są szkodliwe saponiny, lektyna oraz kwas fitowy.
Zrezygnuj z chleba
Wykreśl z diety zboża, głównie te zawierające gluten, czyli żyto, pszenżyto i jęczmień, ale też owies i kukurydzę, bo bywają one zanieczyszczone tym składnikiem.
Wyeliminuj słodycze i sól
Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy dodawany do napojów, ciastek i innych słodkości oraz sól to główni sprawcy podwyższonego ciśnienia i cukrzycy.