Dieta małego bystrzaka
Czy wiesz, że tempo nauki i zdolność koncentracji zależą m.in. od tego, co jada twój smyk? Poznaj produkty, które świetnie wpływają na inteligencję.
Mózg dziecka, tak jak inne organy, potrzebuje kompletu składników odżywczych. Zadbaj więc, aby w codziennym jadłospisie smyka znalazło się nie tylko pod dostatkiem witamin, minerałów, węglowodanów i białka, ale nawet nieco... cholesterolu. Warto włożyć wysiłek w ułożenie nowego menu, bo badania dowodzą, że dzieci dobrze odżywione uczą się szybciej. Oto produkty, których nie powinno zabraknąć na talerzu smyka.
Ryby morskie
Jeśli malec ma kłopot ze skupieniem uwagi, dwa razy w tygodniu serwuj mu tłuste ryby morskie, jak łosoś, śledź, halibut, makrela, flądra. Stanowią źródło długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (ALA, EPA, DHA), niezbędnych, by układ nerwowy dziecka prawidłowo funkcjonował. Nienasycone kwasy tłuszczowe w 60 proc. tworzą korę mózgową. Z kolei kwasy omega-3 wchodzą w skład komórek nerwowych i biorą udział w przekazywaniu informacji pomiędzy nimi. Niedobór omega-3 może spowolnić proces dojrzewania mózgu.
Z kolei dieta bogata w te kwasy oraz witaminy z grupy B (też obecne w rybach) korzystnie wpływa na dzieci mające trudności z koncentracją. Kwasy omega-3 znajdują się również w tranie, oleju lnianym i orzechach. Przy okazji ryby morskie dostarczą maluchowi jodu, który również jest odpowiedzialny za sprawność intelektualną, a znajduje się w niewielu innych produktach.
Banany w każdej postaci
To doskonałe źródło potasu, dzięki któremu przekazywane są impulsy nerwowe. Gdy jego poziom jest wystarczający, układ nerwowy szybko i sprawnie odpowiada na wszelkie bodźce. Gdy go brakuje, malec może wolniej reagować, odczuwać osłabienie i rozdrażnienie. Potas znajdziesz też w suszonych morelach, winogronach, pomidorach, kaszach, figach, ziemniakach i pełnoziarnistym chlebie. Banany zawierają też tryptofan, składnik serotoniny, która poprawia nastrój, i tyrozynę, zwiększającą zdolność koncentracji i siły twórcze.
Soja i jej przetwory
To źródło lecytyny będącej elementem składowym mózgu i tkanki nerwowej. Lecytyna, a zwłaszcza jeden z jej składników - cholina, pobudza układ nerwowy do działania i wzmaga koncentrację. Jeśli twoje dziecko nie ma alergii na soję, podaj mu co 1-2 dni sojowy deserek lub szklankę sojowego mleka. To może pozytywnie wpłynąć na jego zdolność zapamiętywania. Cholinę zawiera też olej sojowy, mąka pszenna pełnoziarnista, groch, żółtko, wątróbka, orzeszki ziemne, soczewica.
Czekolada, najlepiej ciemna
Czekolada jest czasem określana jako roślinny prozac. Zawiera duże ilości magnezu, a także endorfiny, tzw. hormony szczęścia i fenyloetylaminę, neuroprzekaźnik zwany hormonem miłości. Magnez usprawnia pracę układu nerwowego, koi nerwy i poprawia nastrój.
Smyk, któremu brak magnezu, jest niespokojny, ma trudności ze skupieniem się, trudno mu przychodzi wysiłek intelektualny. Duży niedobór może powodować nawet zaburzenia pamięci. Gdy maluch nie jest uczulony na czekoladę, możesz mu podawać jedną kostkę dziennie. Magnez jest również w kakao, bananach, rodzynkach, rybach, chlebie razowym i orzechach.
Mięso kurczaka
Kurczak, a także wołowina stanowią szczególnie bogate źródła cynku - składnika, który odgrywa istotną rolę w procesie zapamiętywania. Za mała ilość cynku w diecie brzdąca może spowodować trudności z przyswajaniem wiedzy. Na jego niedobory narażone są m.in. dzieci w okresie intensywnego wzrostu, alergicy i wegetarianie. Do produktów bogatych w cynk należą też wątróbka, żółtko, kasze, pestki dyni i słonecznika.
Kiełki soi, rzodkiewki...
... a także rzeżuchy, fasoli mung, brokuła czy lucerny to źródło witamin z grupy B. Niedobory witaminy B1 powodują m.in. kłopoty z koncentracją i zapamiętywaniem. Witamina B6 poprawia wydajność pracy mózgu. Witamina B9 (kwas foliowy) jest konieczna do prawidłowej budowy układu nerwowego. Kiełki warto podawać jako dodatek do wątróbki, jajka czy sera.
Zawierają one witaminę B12, która poprawia koncentrację. Witamin z grupy B szukaj też w mleku, drożdżach, brązowym ryżu, pieczywie, pełnoziarnistym, bananach, roślinach strączkowych, orzechach, rybach, zielonych warzywach, mięsie.
Oleje roślinne
Zawierają kwasy tłuszczowe, głównie nienasycone. Wpływają na sprawność połączeń nerwowych w mózgu, a ich niedobór powoduje apatię, osłabienie koncentracji, problemy z pamięcią. Idealna dla mózgu dziecka kompozycja kwasów omega-3 i omega-6 znajduje się w oliwie oraz oleju rzepakowym. Do dań smyka warto dodawać także oleje: lniany (zawiera rekordową ilość kwasów omega-3) czy z pestek winogron (pełen kwasów omega-6).