Dieta orkiszowa: Oczyszcza z toksyn i pomaga schudnąć. Na czym polega?
Dieta orkiszowa to stary, sprawdzony sposób na oczyszczenie organizmu i zrzucenie zbędnych kilogramów. Św. Hildegarda, autorka tej diety, uważała, że orkisz zawiera najważniejsze właściwości odżywcze, korzystnie wpływające na człowieka. Z dodatkiem kilku innych składników zapewnia w pełni wartościową dietę, czyniąc ją najbardziej uniwersalnym sposobem żywienia się. Mogą ją stosować nie tylko osoby zdrowe, ale również cierpiące z powodu problemów pokarmowych i chorób układu sercowo-naczyniowego. Jakie zdrowotne właściwości posiada dieta orkiszowa? Na czym ona polega i kto może ją stosować?
Dieta orkiszowa została stworzona w XII w. przez siostrę Hildegardę z Bingen. Święta stwierdziła, że orkisz powinien być podstawą planu żywieniowego, gdyż jest najbardziej przyswajalnym zbożem i zawiera większość składników odżywczych, zapewniających zdrowie i dobre samopoczucie. Współczesne badania potwierdziły korzystne działanie orkiszu. To zboże jest odporne na niekorzystne oddziaływanie środowiska, dlatego nie jest sztucznie nawożone i ulepszane. Zachowuje więc mnóstwo składników odżywczych. Jest to przede wszystkim bogate źródło błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit, poprawia metabolizm, obniża cholesterol i zapobiega gromadzeniu się tłuszczu. Dzięki temu oczyszcza organizm z toksyn, metali ciężkich, korzystnie wpływa na wątrobę i woreczek żółciowy. Błonnik pomaga schudnąć, niweluje problemy z układem pokarmowym oraz zmniejsza ryzyko cukrzycy i chorób układu krążenia.
Oprócz tego orkisz zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, usprawniające pracę serca i układu sercowo-naczyniowego. Dietę orkiszową mogą stosować osoby po zawale serca. Polecana jest również tym, którzy mają słabą odporność, ponieważ w orkiszu znajdziemy rodanid – naturalny antybiotyk. W tym zbożu zawarte są również witaminy z grupy B, potas i magnez, składniki wspomagające układ nerwowy. Dieta według św. Hildegardy przypadnie także do gustu osobom skarżącym się na zły stan skóry, włosów i paznokci. Ich kondycję poprawią obecne w orkiszu kwasy krzemowe. Taki jadłospis jest też idealny dla kobiet w ciąży i dzieci, wpływa bowiem na prawidłowy rozwój w początkowym okresie życia.
Dieta opracowana przez mniszkę z Bingen opiera się głównie na spożywaniu orkiszu i produktów powstających z niego. Powinny być one dołączane do każdego posiłku. Mamy duży wybór takich artykułów, może to być kasza, makaron, pieczywo, mąka, płatki, otręby. Z orkiszu łatwo przyrządzić kotlety, zupy, placki, ciasta, na rynku obecne jest też orkiszowe piwo i kawa. Siostra Hildegarda uważała, że istnieją tylko trzy produkty bogate w wartości odżywcze i całkowicie przyswajalne w każdej postaci. Oprócz orkiszu są to jadalne kasztany i koper włoski. Do diety orkiszowej święta z Bingen dołączyła również warzywa i owoce. Najlepsze z nich to fasola, marchew, buraki, pietruszka, cebula i czosnek oraz jabłka, gruszki, pigwa, morwa, porzeczki, wiśnie i owoce dzikiej róży. W diecie powinno stosować też mięso, mleko i przetwory mleczne, lecz w umiarkowanych ilościach. Do słodzenia można używać tylko cukru trzcinowego i miodu. Podczas diety orkiszowej należy pamiętać o piciu dużej ilości płynów. Najlepiej pić wodę źródlaną, ale również zdrowie i energię zapewnią nam napary ziołowe. Do najcenniejszych ziół siostra Hildegarda zaliczyła bertram, galgant, cynamon, kolendrę, melisę, miętę i cząber. Pić można również soki warzywne i owocowe, piwo i kawę z orkiszu oraz wino (najlepiej gronowe wytrawne).
Mimo że dieta orkiszowa istnieje już wiele lat, dalej nie straciła na swojej skuteczności. Dzięki właściwościom oczyszczającym i odżywiającym dostarcza nam dużo energii i przywraca równowagę w organizmie. Oczywiście nie jest ona bez wad, ale jest ich niewiele. Orkisz zawiera gluten, więc plan żywieniowy opracowany przez siostrę Hildegardę nie może być stosowany przez osoby cierpiące na celiakię. Zaznaczyć jednak trzeba, że tego niebezpiecznego składnika jest o wiele mniej w orkiszu, niż w innych zbożach. Mankamentem diety orkiszowej może być również to, że opiera się przede wszystkim na produktach zbożowych. Natomiast według najnowszej piramidy żywienia powinniśmy spożywać najwięcej warzyw i owoców.