Reklama

Reklama

​Dieta śródziemnomorska jest szczególnie korzystna dla osób starszych

Nie od dziś wiadomo, że dieta śródziemnomorska doskonale wpływa na zdrowie. Nowe badania wskazują, że powinny ją stosować zwłaszcza osoby w podeszłym wieku, dlatego że "zmniejsza ich osłabienie i utrzymuje ostrość umysłu".

Przyczyna tkwi w poprawie zdrowia jelit. Kluczowe składniki tego jadłospisu to świeże owoce i warzywa oraz roślinne tłuszcze.

Dieta śródziemnomorska uchodzi za jeden z najzdrowszych modeli żywienia. Inspirowany tradycyjnym menu mieszkańców krajów basenu Morza Śródziemnego jadłospis bazuje głównie na owocach, warzywach i zdrowych tłuszczach roślinnych, takich jak oliwa. Zawiera on jednocześnie umiarkowane ilości ryb, białego mięsa i niektórych produktów mlecznych, a także zakłada ograniczenie czerwonego mięsa, cukrów prostych i żywności przetworzonej.

Reklama

Dowiedziono naukowo, że dieta stosowana przez Greków, Włochów i Hiszpanów wspiera proces odchudzania, pomaga zapobiegać cukrzycy i zawałom serca, a także obniża ciśnienie krwi. Okazuje się, że szczególnie duże korzyści może ona przynieść osobom starszym. Badanie, którego rezultaty zostały opublikowane na łamach magazynu "Gut" wykazało, że dieta śródziemnomorska sprzyja zachowaniu zdrowia do później starości. Stosowanie jej wiąże się bowiem z korzystnymi zmianami w mikrobiomie jelitowym.

U osób, które skrupulatnie przestrzegały zasad tej diety, uczeni dostrzegli największy przyrost pożądanych bakterii, przy jednoczesnym pozbyciu się szkodliwych dla zdrowia drobnoustrojów. Innymi słowy, ich mikrobiom został ponownie zaprogramowany. Bazujący na warzywach i owocach jadłospis pozytywnie wpłynął także na ogólne samopoczucie uczestników oraz ich kondycję. Byli oni również w stanie utrzymać "większą ostrość umysłu". Dla porównania, uczestnicy, którzy nie zmienili nawyków żywieniowych, mieli kłopoty z pamięcią, koncentracją i byli ogólnie osłabieni.

Przestrzeganie diety śródziemnomorskiej doprowadziło też u badanych do redukcji chemicznych substancji wywołujących stany zapalne. Zmiany w obszarze mikrobiomu były powiązane także ze spadkiem liczby bakterii zaangażowanych w wytwarzanie niektórych kwasów żółciowych, które w przypadku nadprodukcji wiążą się ze zwiększonym ryzykiem m.in. raka jelit i insulinooporności.

Najbardziej uderzającym odkryciem była dla uczonych silna korelacja między zdrowszą florą bakteryjną jelit, a dolegliwościami związanymi z procesem starzenia. Okazało się ponadto, że dieta śródziemnomorska miała podobnie korzystny wpływ na wszystkich uczestników - bez względu na wiek. Naukowcy wyjaśnili, że pozytywne zmiany były w dużej mierze spowodowane przyjmowaniem błonnika pokarmowego, który pochodził z owoców i warzyw. Niebagatelną rolę w poprawie zdrowia badanych odegrały również witaminy i minerały - w szczególności witaminy C, B6, B9, potas, żelazo i magnez. 

***Zobacz także***


PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy