Dieta śródziemnomorska najlepsza na upały
Wprawdzie kalendarzowe lato wciąż jeszcze się nie rozpoczęło, ale temperatury poszybowały już mocno w górę. Tropikalne lato ma swoich zwolenników, ale dla wielu bywa dużym wyzwaniem.
Nie tylko małe dzieci i osoby starsze, ale my wszyscy powinniśmy dostosować jadłospis do warunków atmosferycznych. W skrajnie wysokich temperaturach organizm potrzebuje mądrego żywienia. Z diety lepiej wyłączyć czarną herbatę, kawę i alkohol.
Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich stawiają na świeże warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, jogurty i ryby. Tak skomponowane menu pozwala lepiej funkcjonować w upale. Skorzystajmy z ich doświadczenia, włączmy do letniego jadłospisu to, co nawodni i pomoże schłodzić komórki organizmu. Kiedy temperatura wzrasta apetyt maleje. Wybierajmy wówczas produkty, które działają wychładzająco.
Warzywa i owoce
Jak najczęściej sięgajmy po świeże warzywa i owoce, które oprócz składników odżywczych obfitują w wodę. Na szczególną uwagę zasługują arbuzy, ogórki, pomidory, truskawki. Na ich bazie możemy skomponować pyszną sałatkę, która sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i na kolację. Nie szczędźmy sałaty, a zamiast mięsa dodajmy kawałek ulubionego sera. Pieczywo do sałatki możemy zamienić na pełnoziarnisty ryż, kaszę jaglaną albo komosę ryżową.
Ryby i białe mięso
Upał to trudny czas dla naszych trzewi, metabolizm nierzadko spowalnia. Zamieńmy wędliny i czerwone mięso na delikatne ryby i drób.
Jogurty
Działają orzeźwiająco i są skuteczne w niwelowaniu problemów trawiennych, z jakimi borykamy się w trakcie wysokich temperatur. Są cennym źródłem wapnia. Te na bazie mleka krowiego nie dla wszystkich są korzystne, podobnie jak samo mleko. Możemy jednak z powodzeniem zastąpić je jogurtami z mleka koziego, owczego, albo na bazie mleka roślinnego. Jogurt zmiksowany ze świeżymi owocami doskonale ugasi pragnienie i dostarczy cennych wartości odżywczych. Sprawdzi się zarówno jako przekąska na podwieczorek, jak i dodatek do porannej owsianki czy lekkiego dania na kolację.
Najważniejsze: uzupełniamy płyny
Nie mniej ważna od produktów, które zjemy, jest decyzja o wyborze płynów. Wiadomo, że dorosły człowiek powinien wypijać minimum dwa litry wody w ciągu doby. W trakcie upałów, gdy mocniej się pocimy, musimy zwiększyć tę dawkę. Dla wzbogacenia smaku możemy dodać do niej świeże liski mięty, plastry ogórka, świeże truskawki, sok z cytryny czy kostki lodu z zamrożonymi kawałeczkami ulubionych owoców. W ten sposób zachęcimy do picia wody dzieci i wszystkich, którzy nie przepadają za jej smakiem.
Woda zawsze będzie najlepszym wyborem. Dobrą alternatywą dla niej są przestudzone herbatki ziołowe takie jak mięta, koper włoski czy rumianek. W trakcie upałów zdecydowanie ograniczmy, albo zupełnie zrezygnujmy z picia czarnej herbaty, kawy i alkoholu. One nie nawadniają organizmu. Działają zakwaszająco, moczopędnie i pobudzająco, a to w wysokich temperaturach nam nie służy.
Ewa Koza, mamsmak.com