Reklama

Reklama

Dieta w chorobach trzustki

Z czym kojarzysz chorobę? Z lekarzem, apteką i pokaźną dawką medykamentów? Nie mniej ważna jest zmiana modelu żywienia. Sprawa nie podlega dyskusji, gdy mowa o chorobach narządów wewnętrznych. Jaka dieta jest zalecana przy przewlekłym zapaleniu trzustki?

Trzustka jest ważnym gruczołem trawiennym - wytwarza wiele enzymów trawiennych i dokrewnym - produkuje hormony.

Reklama

Położona jest w tylnej lewej części nadbrzusza, bezpośrednio za żołądkiem. Wydziela sok trzustkowy, w którym znajdują się enzymy trawiące białka, węglowodany i tłuszcze, a także hormony - głównie insulinę i glukagon odpowiedzialne za gospodarkę węglowodanową. Najczęstsze dysfunkcje trzustki to ostre lub przewlekłe zapalenie gruczołu.

Ostre zapalenie trzustki

Ostre zapalenie trzustki objawia się silnym bólem w górnej części brzucha, który może promieniować do pleców i utrzymywać się nawet kilka dni. Przyczyną około 40 proc. przypadków jest nadużywanie alkoholu.

Wśród innych czynników wyminięć trzeba kamicę żółciową, urazy brzucha, infekcje wirusowe (np. świnka) i niektóre leki.

Warunkiem wyzdrowienia jest usunięcie przyczyny, czyli kamieni żółciowych lub całkowita rezygnacja ze spożywania alkoholu. 

Przewlekłe zapalenie trzustki

Ta nienowotworowa choroba przewlekła prowadzi do upośledzenia wydzielania enzymów trawiennych i hormonów produkowanych przez trzustkę. W efekcie dochodzi do zaburzeń trawienia i wchłaniania pokarmów oraz rozwoju cukrzycy. W ostatnich latach obserwuje się stały i systematyczny wzrost zachorowań w krajach, w których spożywa się duże ilości alkoholu.

Dowiedz się więcej na temat: trzustka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje