Reklama

Reklama

Dieta w cukrzycy

Ułatwia utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi.

U pacjentów z cukrzycą typu 2 (insulinoniezależną), którzy konsekwentnie stosują odpowiednią dietę, regulacja poziomu cukru we krwi poprawia się aż o 95 proc. U tych z cukrzycą typu 1 (insulinozależną) – o 30 proc. Wbrew powszechnej opinii dieta ta wcale nie jest restrykcyjna. Można jeść wszystko, ale w określonych ilościach i proporcjach. Cukrzyk raz na jakiś czas może połasuchować, a nawet wypić kieliszek czerwonego wina.

Trzeba przestrzegać kilku zasad:

Reklama

- Dostosować ilość pożywienia do prawidłowej – a nie aktualnej – masy ciała. Nadwagę trzeba koniecznie zredukować, bo nadmiar kilogramów utrudnia leczenie.

- Jeść dziennie 5-7 niedużych posiłków co 2-3 godz. Oprócz śniadania, obiadu i kolacji – przekąski. Zaleca się małe co nieco przed snem. Zapobiega to porannemu niedocukrzeniu.

- Pić ok. 2,5 l płynów, najlepiej niegazowanej wody mineralnej. Słodzone napoje są niewskazane. Kawę i herbatę ograniczyć do filiżanki dziennie. Zamiast cukru używać słodziku.

- Ochotę na coś słodkiego można zaspokoić np. domowym sorbetem ze zmiksowanych i zamrożonych owoców. Albo upiec ciasto (zamiast masła użyć margaryny, a zwykły cukier zastąpić owocowym (fruktozą). Apetyt na czekoladę raz na jakiś czas można zaspokoić 1-2 kostkami czarnej, gorzkiej.

- Unikać potraw smażonych: zawierają dużo tłuszczu, który tuczy.

- Ostrożnie sięgać po z pozoru zdrowe i bezpieczne pokarmy: pieczywo, jogurty, napoje i niektóre produkty tzw. dietetyczne, bo mogą zawierać dużo cukru i tłuszczu. Ciemny chleb może być barwiony karmelem, a serek light przekraczać normy tłuszczu. Dlatego osoba z cukrzycą powinna uważnie czytać etykiety.

Ważny jest rodzaj:

- Węglowodanów. Zalecane są kasze gruboziarniste, płatki zbożowe, ciemne pieczywo, ryż nieoczyszczany, makarony, najlepiej z mąki razowej i orkiszowej.

- Białka. Jego dobre źródło to chude mięso wołowe, cielęcina, kurczak, indyk, królik. Z wędlin najlepsze są drobiowe. Zalecane są ryby morskie (najlepiej gotowane i pieczone, niewskazane są wędzone, bo zawierają dużo soli). Należy je spożywać co najmniej 2 razy w tyg. W diecie powinno się też znaleźć białko roślinne (groch, fasola, soja, cieciorka, soczewica, bób, przetwory zbożowe).

- Tłuszczy. Trzeba je ograniczyć. Najwięcej jest ich w podrobach, maśle, śmietanie, tłustych serach, żółtku jaja. Cukrzyk powinien jeść nie więcej niż 2 jajka tygodniowo. Zalecane są tłuszcze roślinne – oleje i oliwa z oliwek. Do smarowania miękka margaryna.

- Warzyw i owoców. Należy ograniczyć spożycie kukurydzy, ziemniaków, zielonego groszku (zawierają dużo węglowodanów). Niewskazane są banany, winogrona, śliwki, owoce suszone i z puszki (mają dużo glukozy). Pozostałe owoce można jeść (ok. 0,5 kg dziennie).

Całodzienny posiłek musi zawierać:

- 50-60 proc. węglowodanów, które bezpośrednio wpływają na poziom glukozy we krwi. - 30-35 proc. tłuszczów, są najbardziej energetycznym składnikiem diety.

- 10-15 proc. białka, który jest podstawowym materiałem budulcowym dla każdej komórki.

Dowiedz się więcej na temat: cukrzyca | choroby przewlekłe | diety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje