Dieta w treningu

​Sposób odżywiania pozostaje w ścisłych relacjach z aktywnością fizyczną
​Sposób odżywiania pozostaje w ścisłych relacjach z aktywnością fizyczną123RF/PICSEL

Jedz, żeby mieć siłę

Pij wodę zawsze i powoli

Uważaj z kawą

Nie jedz bezpośrednio przed treningiem

Trening z pełnym brzuchem nie należy do przyjemnych z kilku powodów:

  • odpływ krwi z żołądka i jelit do mięśni;
  • ucisk na przeponę, co uniemożliwia pełne oddychanie, w efekcie szybko się męczymy, gdyż dostarczamy mięśniom mniej tlenu;
  • jeśli posiłek obfitował w produkty o wysokim indeksie glikemicznym, następuje gwałtowny skok glukozy we krwi, która działa usypiająco.

Dobierz dietę do rodzaju treningu

Wytrzymałościowcy i siłacze

Należy wiedzieć, że:

  • Mięso zaburza równowagę elektrolityczną i metaboliczną, ponieważ zakwasza krew, staje się ona gęstsza, więc nie wchodzi do wszystkich naczyń włosowatych, przez co nie dostarcza tlenu mięśniom i obniża zdolność wysiłkową. W związku z tym mięsa nie powinno się jeść bez owoców i warzyw, które działają przeciwnie do opisanych.
  • Do 30 minut po wysiłku trwa tzw. okienko metaboliczne, w czasie którego najszybciej i najlepiej odbudowuje się zapasy glikogenu. Oznacza to, że zaraz po wysiłku trzeba zjeść coś, co zawiera dużo węglowodanów (np. banana, batonika zbożowego, kanapkę z dżemem, koktajl owocowo-mleczny), a po rozciąganiu, prysznicu, dotarciu do domu  porządny posiłek. Dzięki temu będziemy mieć siłę na kolejny trening.

Jeśli ćwiczysz na poważnie - bierz odżywki, suplementy

Wybierz...

Zalecane:

  • pieczywo pełnoziarniste (ciemne);
  • makaron;
  • ryż (najlepiej brązowy);
  • kasze;
  • chude białe mięso (najlepiej drób);
  • chudy nabiał, chude mleko i jego przetwory;
  • warzywa;
  • płatki owsiane i musli;
  • owoce;
  • woda, soki warzywne;
  • ryby.

Niewskazane:

  • alkohol (odwadnia, zaburza trawienie);
  • napoje gazowane i słodzone (w tym soki owocowe);
  • potrawy smażone (np. frytki) i ciężkostrawne (np. bigos);
  • chipsy;
  • kaloryczne dodatki: majonez, sosy;
  • produkty wysoko przetworzone (dania gotowe, fast foody).