Reklama

Dieta wspomagająca leczenie astmy

Astma jest jedną z chorób, która znacznie zwiększa ryzyko ciężkiego przebiegu Covid-19. Stan zapalny stale toczący się w układzie oddechowym może sprawić, że nasz organizm zostanie podwójnie obciążony. Lekarze ostrzegają, że u astmatyków objawy koronawirusa są znacznie silniejsze niż u osób, które nie zmagają się z przewlekłymi chorobami układu oddechowego. Jak wzmocnić organizm i wspomagać leczenie astmy za pomocą diety?

Przyczyny i objawy astmy

Astma oskrzelowa to przewlekła choroba układu oddechowego, która znacznie zmniejsza wydolność oddechową. Polega na niekontrolowanych skurczach oskrzeli i zaleganiu w nich wydzieliny utrudniającej oddychanie. Objawy astmy to przede wszystkim duszności pojawiające się najczęściej w nocy i nad ranem, a także po wysiłku fizycznym. Do innych symptomów zalicza się kaszel, świszczący oddech i uczucie ciężkości w klatce piersiowej. W zależności od zaawansowania choroby objawy pojawiają się kilka-kilkanaście razy w tygodniu lub w miesiącu. W przypadku niektórych osób są one wręcz niezauważalne.

Reklama

Warto wiedzieć, że nawet w fazach bezobjawowych w układzie oddechowym toczy się stan zapalny. Astma jest niestety chorobą przewlekłą i nieuleczalną. Jej najczęstszą przyczyną jest alergia i nadmierna reakcja układu immunologicznego. Alergenem mogą być zanieczyszczenia powietrza, dym, spaliny, pyłki roślin, kurz czy sierść zwierząt. Astma jest również częstą chorobą zawodową. Narażeni są na nią pracownicy służby zdrowia, osoby wykonujące remonty czy pracownicy firm sprzątających. Do czynników ryzyka wystąpienia astmy zalicza się także predyspozycje genetyczne (choroba często występuje rodzinnie). Lekarze ostrzegają, że astma oskrzelowa w znacznym stopniu przyczynia się do cięższego przebiegu choroby Covid-19, wywołanej nowym koronawirusem.

Dieta wspomagająca leczenie astmy

Prawidłowe odżywianie się odgrywa kluczową rolę w leczeniu i profilaktyce astmy. Badania amerykańskich naukowców potwierdziły, że dieta bogata w błonnik i produkty roślinne skutecznie chroni przed rozwojem choroby i pozwala niwelować jej objawy. Wszystko dzięki znajdującym się w warzywach i owocach polifenolach oraz antyoksydantach. Te naturalne substancje zwalczają stan zapalny i uszczelniają naczynia krwionośne. Wzmacniają też odporność i zmniejszają ryzyko infekcji, które nasilają objawy astmy. W walce z chorobą pomocna jest również żywność bogata w błonnik (produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych).

Astma – jakich produktów unikać?

Badania na grupie dzieci w USA wykazały, że nabiał może zaostrzać stany zapalne w organizmie. Podejrzewa się nawet, że spożywanie w dzieciństwie dużych ilości mleka, produktów mlecznych i jaj może zwiększać ryzyko zachorowania na astmę. Równie niekorzystny wpływ na układ oddechowy mają nasycone tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.

Jak astmatycy mogą chronić się przed koronawirusem?

Astmatycy są bardziej narażeni na ciężki przebieg Covid-19. Dlatego powinni unikać wychodzenia z domu, nawet w sprawie zakupów czy wizyty u lekarza. Izolacja jest obecnie najskuteczniejszą ochroną przed koronawirusem. Warto więc poprosić bliskich o pójście do sklepu, a z lekarzem skontaktować się z telefonicznie. Kluczowe jest również przestrzeganie zasad higieny – jak najczęstsze mycie rąk (nawet jeśli nie wychodzimy z domu) i unikanie dotykania twarzy. Bardzo ważne jest dbanie o odporność – wysypianie się, wykonywanie w domu prostych aktywności fizycznych (co najmniej pół godziny każdego dnia) i spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców oraz picie 2 litrów płynów dziennie.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: astma
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy