Reklama

Dieta wysokobiałkowa może zwiększać ryzyko zawału

Jadłospis bazujący na proteinach cieszy się obecnie dużą popularnością. Zwłaszcza wśród osób pragnących schudnąć i zbudować masę mięśniową. Okazuje się jednak, że chwalona przez trenerów personalnych dieta wysokobiałkowa może być groźna dla zdrowia. Uczeni dowiedli, że zwiększa ryzyko zawału serca.

Specjaliści stale przypominają, że zbilansowana dieta to gwarancja zdrowia i smukłej sylwetki. Wśród polecanych przez ekspertów składników, o których nie powinniśmy zapominać komponując posiłki, jest białko. To ono w dużej mierze odpowiada za uczucie sytości, dzięki czemu unikamy przejadania się. Regularne spożywanie potraw bogatych w proteiny uchodzi zarazem za doskonały sposób na zbudowanie masy mięśniowej, a co za tym idzie osiągnięcie smukłej i zdrowo wyglądającej sylwetki.

Reklama

Uczeni pozostają jednak sceptyczni. W świetle najnowszych badań, przeprowadzonych przez zespół amerykańskich naukowców, widać, że wysokobiałkowa dieta może w istocie zagrażać naszemu zdrowiu, a konkretnie prawidłowemu funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego.

- Istnieją wyraźne korzyści ze stosowania diety bogatej w białko, które doprowadziły do zwiększenia jej popularności w ostatnich latach. Nasze niedawne badanie przeprowadzone na zwierzętach oraz dotychczasowe badania epidemiologiczne z udziałem ludzi dowodzą jednak, że istnieje związek między spożywaniem dużych ilości białka a problemami z układem sercowo-naczyniowym - tłumaczy autor badania, dr Babak Razani, profesor medycyny z Washington University School of Medicine w St. Louis.

Uczeni przeprowadzili badanie na myszach, którego rezultaty opublikowano niedawno na łamach "Nature Metabolism". W trakcie przeprowadzania testu podzielili myszy na dwie grupy. W pierwszej zastosowano dietę wysokotłuszczową i wysokobiałkową jednocześnie, drugiej zaś podawano pożywienie o wysokiej zawartości tłuszczu, ale zarazem o obniżonej zawartości białka. Naukowcy zauważyli, że w tętnicach gryzoni, którym podawano jedzenie z dużą zawartością protein, rozwinęła się zaawansowana miażdżyca.

Miażdżyca to choroba, podczas której w tętnicach powstaje stan zapalny prowadzący do ich zwężenia przez nagromadzenie się złogów cholesterolu. Najnowsze badania dowiodły, że spożywanie dużej ilości białka prowadzi do sztywnienia i pogrubienia ścian tętnic A to zwiększa o 30 proc. ryzyko pęknięcia blaszki miażdżycowej, a w konsekwencji zablokowania tętnicy i zawału serca.

- Wiele martwych komórek w rdzeniu blaszki powoduje, że jest ona wyjątkowo niestabilna i podatna na pęknięcie. Gdy krew przez nią przepływa, ciśnienie rośnie. Ta sytuacja to przepis na zawał serca - wyjaśnia dr Razani. I dodaje, że szczególnie niebezpieczne dla funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego jest białko pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza znajdujące się w czerwonym mięsie. Bezpieczniejszą dietetyczną alternatywą będą zatem ryby i białko roślinne.

***Zobacz także***

PAP life
Dowiedz się więcej na temat: białko | miażdżyca | dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy