Dieta wzbogacona w tłuste ryby pomaga astmatycznym dzieciom
Włączenie do zdrowej diety śródziemnomorskiej tłustych ryb, takich jak łosoś, pstrąg czy sardynki, może łagodzić objawy astmy u dzieci – informuje “Journal of Human Nutrition and Dietetics”.
Astma jest najczęstszą chorobą dróg oddechowych występującą u młodych ludzi, a zarazem jedną z głównych przyczyn ich hospitalizacji oraz wizyt dzieci na izbie przyjęć. Przewlekły stan zapalny dróg oddechowych sprawia, że oddychanie jest utrudnione: oddech staje się świszczący, pojawia się kaszel i lepka wydzielina. Może dochodzić do napadów duszności.
Od dawna wiadomo, że dieta bogata w tłuszcz, cukier i sól może sprzyjać rozwojowi astmy u dzieci. Badania kliniczne, przeprowadzono pod kierunkiem dr Marii Papamichael z uniwersytetu La Trobe (Australia), wykazały jednak, że możliwe jest także złagodzenie objawów astmy poprzez zdrowe odżywianie.
Badanie kliniczne objęło 64 dzieci z Aten (Grecja) w wieku od 5 do 12 lat z łagodną astmą. Naukowcy z Australii i Grecji podzielili dzieci na dwie grupy. Dzieci z pierwszej grupy w ramach greckiej diety śródziemnomorskiej jadły w tygodniu dwa dania z gotowanych tłustych ryb (co najmniej 150 gramów) przez sześć miesięcy. Pozostałe dzieci odżywiały się tak samo jak wcześniej.
Pod koniec badania okazało się, że w grupie jedzącej ryby stan zapalny oskrzeli zmniejszył się o 14 jednostek. Zgodnie z międzynarodowymi wytycznym powyżej 10 jednostek to już znacząca różnica.
Jak wyjaśniają autorzy badań, tłuste ryby zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-3, które mają właściwości przeciwzapalne. (PAP)
Paweł Wernicki