Reklama

Dietetyczne sekrety

Ta wiedza pozwoli ci schudnąć i utrzymać wagę!

Jaki jogurt?

Owocowy jest uważany za świetną przekąskę między posiłkami. Sądzimy, że zawiera owoce i pożyteczne bakterie. Zwykle jednak owoców jest w nim jak na lekarstwo; zastępuje je sztuczny aromat "identyczny z naturalnym". Jogurt ten jest obficie dosładzany! Żywe kultury bakterii probiotycznych są tylko w tych produktach, które mają taki napis na opakowaniu.

Jogurt owocowy będzie zdrowy, gdy sami wymieszamy owoce z jogurtem naturalnym, np. typu greckiego.

Ostrożnie z "light"

Produkty tego typu mają obniżoną kaloryczność. Zwykle dzięki zmniejszeniu ilości cukru (zastąpieniu go słodzikiem) czy tłuszczu. "Mniej tłuszczu" zwykle oznacza "mniej niż w innych tego typu produktach, ale wciąż sporo. Oszukani obietnicą mniejszej kaloryczności, jemy tego produktu więcej i... łapiemy dodatkowe kalorie! Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Smaku "chudym" przekąskom dodają syntetyczne, niezdrowe składniki. Większość słodzików też nam nie służy.

Reklama

Zamiast więc sięgać po słodycze "light", lepiej zjeść zwykłe produkty, ale o połowę mniej.

Uwaga na przegryzki

Orzechy. Są zdrowe. Ale ziemne, solone i prażone, są kaloryczne, podnoszą ciśnienie krwi (sól zatrzymuje wodę w organizmie). Popcorn. Kukurydza zawiera sporo błonnika i antynowotworowy selen, ma mało kalorii. Ale w postaci popcornu dostarcza dużo tłuszczu i soli. Najgorszy jest ten do przygotowania w mikrofali: zawiera bardzo dużo soli i niezdrowego tłuszczu.

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy