Dietetyczne sposoby na jelito drażliwe

Ta dolegliwość częściej dokucza kobietom. Z powodu stresu i błędów w żywieniu nasze jelita mogą się „buntować”. By je uspokoić, zastosuj proste zmiany w diecie.

Co sygnalizuje kłopoty jelitowe

Reklama

U każdej z nas w różny sposób może objawiać się dolegliwość zwana jelitem drażliwym (nadpobudliwym). Oto najczęstsze:

- Ból brzucha stały lub nawracający, nasilający się po posiłkach.

- Biegunka lub zaparcia bądź oba te dokuczliwe objawy pojawiające się naprzemiennie.

- Wzdęcia i uczucie pełności nawet po niewielkiej porcji jedzenia.

- Zgaga, nudności, wymioty, które nie dają się wytłumaczyć innymi przyczynami (np. przejedzeniem, nieświeżym produktem).

- Uczucie zmęczenia: towarzyszy i w postaci biegunkowej, i zaparciowej jelita drażliwego.

Winowajcy w jadłospisie

Są pokarmy odpowiedzialne za objawy jelita drażliwego. To lista najczęstszych sprawców.

Mleko i jego przetwory, bo zawierają laktozę, która może wywołać objawy jelitowe. Pieczywo pszenne i kukurydziane (u wielu osób występuje nadwrażliwość na zboża). Cebula, kapusta, kalafior, brokuły, brukselka i strączkowe - są ciężkostrawne i mogą działać wzdymająco. Tłuste mięsa smażone, konserwy, pasztet, (resztki mogą zalegać w jelicie grubym). Kawa, mocna herbata, napoje gazowane: wzmagają uczucie pełności, wywołują zgagę.

Ważne i ciekawe!

Guma do żucia zawiera ksylitol i sorbitol - te słodziki mogą podrażniać jelita i działać przeczyszczająco.

Dietetyczne dżemy, majonezy i inne light też zawierają słodziki.

Pomocnicy w dwóch sytuacjach

Jedne produkty pomogą w biegunkowym przebiegu jelita drażliwego, inne - w zaparciowym.

W przypadku biegunek pomogą: ryż, galaretki, suszone czarne jagody, banany, dynia, gotowane jabłka i marchew, kakao. W przypadku zaparć pomogą: pieczywo gruboziarniste, otręby, suszone śliwki, morele, rodzynki, orzechy, nasiona, jogurty i kefiry, świeże warzywa, np. papryka, sok z buraków.

Ważne i ciekawe!

Płatki owsiane naturalne należy namoczyć przed jedzeniem, bo gdy będą kleiste, nie podrażnią jelit.

Ryż oraz jęczmień to najbezpieczniejsze zboża dla osób zmagających się z jelitem drażliwym.

Najlepsze zupy: na bulionie warzywnym, np. jarzynowa, krupnik, botwinka.

5 zasad odżywiania

1. Wykluczamy sprawcę: Jeśli podejrzewasz, że jakiś produkt może ci szkodzić, wyeliminuj go na 3 tygodnie. Jeśli objawy ustąpią, zrezygnuj z niego na stałe.

2. Jemy mało a często: Jelita działają sprawniej, jeśli nie są przeciążone. Zaleca się 5-6 małych posiłków.

3. Dobrze przyrządzamy: Jelita lubią potrawy gotowane w wodzie lub na parze, także pieczone w folii bądź duszone bez tłuszczu.

4. Włączmy otręby: 1-2 łyżki otrąb pszennych dziennie mogą poprawić funkcjonowanie jelit.

5. Pijemy wodę: Cierpiącym na zaparcia zaleca się minimum 2 l płynów. Sprawdza się woda bez gazu, rumianek, mięta, słaba herbata, napar z suszu jagodowego, rzadkie kisiele.

***Zobacz materiały o podobnej tematyce***

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje