Dlaczego nie powinno się gotować wody dwa razy?

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Po zagotowaniu się wody, z jakiegoś powodu zapominasz zalać nią kawę czy herbatę. Więc gotujesz wodę raz jeszcze, a to błąd. Dlaczego nie powinno się gotować wodę dwa razy? Teraz możesz się dowiedzieć!

gotowanie wody
© Photogenica
woda gotowanie
© Photogenica

Po gotowaniu woda zmienia swój skład, szkodliwe substancje odparowują i staje się ona zdatna do picia. Jednak, gdy woda wrze zbyt długo lub ponownie jest gotowana, wówczas pojawia się związek chemiczny. Związek ten zamiast być odparowany, zaczyna się gromadzić. Są to:

Arsen

gotowanie wody dwa razy
© Photogenica

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), że arsen zawarty w wodzie pitnej stwarza największe zagrożenie dla zdrowia publicznego. Stopniowo gromadząc się w organizmie prowadzi do chorób przewodu pokarmowego, neuropatii obwodowej, chorób sercowo-naczyniowych, zaburzeń czynności nerek, uszkodzeń skóry, cukrzycy a nawet chorób nowotworowych.

Azotany

przegotowywanie wody
© Photogenica

Azotany są nie tylko obecne w glebie, wodzie, ale i w powietrzu. Gdy woda osiągnie wysoką temperaturę, azotany przekształcają się w rakotwórczy nitrozoamin. Substancja ta może powodować nowotwory, jajnika, jelita grubego, pęcherza, trzustki, przełyku i żołądka.

Fluor

gotowanie wody szkodliwe substancje
© Photogenica

Fakt, że fluor stanowi zagrożenie dla zdrowia ludzi jest już udowodnione. W jednym z naukowych czasopism opublikowano wyniki testów, które dowiodły, że fluor w wodzie pitnej prowadzi do spadku IQ u dzieci. Badanie przeprowadzone w 2013 roku wykazały, że fluor obniża wskaźnik urodzeń samców u myszy.

Teraz za każdym razem, gdy usiądziesz przed TV, komputerem, najpierw zalej kubek gorącą wodą.

INTERIA.PL
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na