Dlaczego powinniśmy unikać odtłuszczonego mleka?
Jak powszechnie wiadomo słodzone napoje nie są zdrowe dla naszego organizmu. Jeżeli dbasz o zdrowie powinieneś omijać je szerokim łukiem. Jest jednak jeszcze jeden produkt, od którego powinieneś trzymać się z dala. Może cię to zaskoczy ale jest to mleko. Jednak nie takie tradycyjne mleko krowie, które możemy dostać w gospodarstwach rolnych, lecz kupowane w sklepie mleko z niską zawartością tłuszczu.
Tak naprawdę zawartość tłuszczu jest w nim zastąpiona cukrem. Dlatego jeżeli nie chcesz pic prawdziwego, wiejskiego leka, a chcesz utrzymać odpowiedni poziom wapnia w organizmie, to zrezygnuj z nisko tłuszczowego mleka, na rzecz warzyw bogatych w wapń. Dobrym rozwiązaniem będą zielone warzywa liściaste, fasola, gotowana kapusta. Również sardynki dostarczą odpowiednią ilość wapnia.
Liczne badania potwierdziły, że nisko tłuszczowe mleko nie wpływa korzystnie na nasz organizm. O ile wiejskie, surowe i nie przetworzone mleko ma wiele korzystnych właściwości, na przykład może złagodzić objawy cukrzycy, poprawić kondycję serca, a nawet obniżyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, o tyle przetworzone mleko nie wpływa pozytywnie na nasz organizm.
Głównym zagrożeniem dla ludzi spożywających przetworzone mleko lub produkty mleczne są dodatki. Zazwyczaj w małym kartonie mleka znajduje się cała garść antybiotyków, słodzików, substancji poprawiających smak. Dlatego zrezygnuj z przetwarzanego, nisko tłuszczowego napoju mlekopodobnego, na rzecz prawdziwego, surowego mleka. Korzyści, których ci dostarczy będą bezcenne, a ryzyko chorób wywołanych dodatkami do mleka przemysłowego znacznie spadnie. No i oczywiście jeżeli nigdy nie piłeś prawdziwego mleka, to sam smak zachwyci cię i sprawi, że nigdy więcej nie sięgniesz po mleko z kartonu.