Dlaczego seler naciowy powinien być w twoim jadłospisie?
Choć wygląda niepozornie, w istocie jest prawdziwą witaminową bombą. Odmładza, odchudza, odtruwa. Seler naciowy, czyli remedium na wszystkie dolegliwości.
Seler jest bogaty w związki roślinne, które mają właściwości przeciwutleniające, czyli chroniące przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zawiera również witaminy A i C wzmacniające układ odpornościowy. Ponadto apigeninę, związek ceniony ze względu na właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Jako środek przeciwzapalny apigenina może również przywracać równowagę immunologiczną i łagodzić bóle stawów spowodowane reumatoidalnym zapaleniem stawów, dną moczanową i chorobą zwyrodnieniową stawów. Apigenina może również promować wzrost i rozwój komórek nerwowych w celu poprawy ważnych funkcji mózgu, takich jak uczenie się i pamięć.
Seler to również doskonała przekąska dla osób, które mają podwyższony poziom cholesterolu. Dodatkową jego zaletą jest błonnik. Regularne spożywanie pokarmów bogatych w błonnik może zmniejszyć ryzyko niestrawności, zaparć i biegunki. Błonnik pomaga również w odchudzaniu i wspomaga utrzymanie wagi, ponieważ sprawia, że dłużej utrzymuje się poczucie sytości. Zaś ze względu na wysoką zawartość wody, wykazuje też właściwości nawadniające.
Seler może też stanowić zdrowy dodatek do wielu potraw, takich jak zupy i gulasze. Należy jednak pamiętać, że traci składniki odżywcze i przeciwutleniacze podczas gotowania, gotowania na parze, blanszowania lub smażenia. Aby maksymalnie wykorzystać właściwości zdrowotne selera, wystarczy po prostu odciąć liście i pokroić łodygę. Urozmaiceniem mogą okazać się różne dodatki, dipy, sosy lub hummus.