Reklama

Dlaczego sięgamy po niezdrowe jedzenie?

Mózg człowieka preferuje niezdrowe i wysoko kaloryczne przekąski, nawet jeśli są one mniej smaczne od zdrowych potraw - donoszą naukowcy z Uniwersytetu Yale. Odkryli oni, że mózg lepiej reaguje na wysokokaloryczne jedzenie niż na produkty o niższej kaloryczności.

Okazuje się, że dla naszego mózgu nawet smak nie ma większego znaczenia. Badacze z Yale donoszą, że mózg "preferuje" bardziej kaloryczne przekąski, nawet jeśli smakują one gorzej od tych zdrowszych i mniej tuczących.

- Jedyne o co tak naprawdę dba mózg, to kalorie- przyznaje Dana Small, psycholog z Uniwersytetu Yale.

Trzy tygodnie badań

Reakcję mózgu naukowcy badali na podstawie eksperymentu. Grupa badanych została poproszona o spróbowanie kilku sztucznie aromatyzowanych napojów, z których część była wysokokaloryczna, a pozostałe zawierały śladowe ilości kalorii. W ciągu trzech tygodni badań okazało się, że ochotnicy uczestniczący w eksperymencie, zdecydowanie bardziej preferowali napoje o wyższej kaloryczności.

Wysoki cukier

Reklama

Aby potwierdzić przypuszczenia, naukowcy, podczas degustacji różnych napojów dokonali skanów mózgu uczestników badania. Okazało się, że reakcje mózgu były największe, gdy poziom cukru we krwi uczestników był najwyższy.

Na podstawie tych badań Dana Small wysunęła tezę, że niektórzy ludzie sięgają po wysokokaloryczne potrawy nie dlatego, że im smakują, a dlatego, że ich organizm reaguje na takie potrawy "lepiej".


PAP life
Dowiedz się więcej na temat: jedzenie | fast food | zdrowie | mózg
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy