Dlaczego warto jeść kiełki?
Wszystkie kiełki zawierają cenne składniki, niektóre mają jednak szczególne właściwości.
Brokuł - dzięki dużej ilości sulfofranu działa antynowotworowo. Reguluje ciśnienie krwi, poprawia pracę układu nerwowego.
Fasola mung - obniża poziom złego cholesterolu.
Rzeżucha - oczyszcza organizm, wspomagając pracę wątroby i poprawiając trawienie. Dzięki zawartości chromu ułatwia odchudzanie. Siarka poprawia stan skóry, włosów i paznokci.
Rzodkiewka - pomaga w usuwaniu toksyn, działa moczopędnie, przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Odkaża górne drogi oddechowe.
Słonecznik - jest wyjątkowo bogaty w witaminy i minerały. Służy odporności i urodzie - zawiera odmładzający koenzym Q10 i witaminę D.
Soczewica - dzięki kwasowi foliowemu działa krwiotwórczo, jest wskazana przy anemii. Pomaga w cukrzycy, miażdżycy, kamicy żółciowej.