Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?
Po ogórki kiszone najczęściej sięga się jesienią i zimą, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony. Ich główną zaletą jest to, że wzmacniają odporność i wpływają korzystnie na ogólne funkcjonowanie całego organizmu. Ogórki kiszone są źródłem witamin z grupy B oraz E, K, C i A, ale lista dobroczynnych składników jest dłuższa. Można w nich znaleźć też błonnik, który wspomaga proces odchudzania. Poniżej podpowiadamy, dlaczego jeszcze warto jeść ogórki kiszone?
Ogórki kiszone zawierają bardzo dużo witaminy C, dlatego w doskonały sposób wzmacniają układ odpornościowy. Silny organizm skuteczniej broni się przed wirusami i różnego rodzaju infekcjami. Dodatkowo obecność kwasu mlekowego zawartego w ogórkach kiszonych, wzmocni także układ odpornościowy.
Podczas procesu fermentacji, bakterie zawarte w kwasie mlekowym, wykorzystują zawarty w nim cukier. Dzięki temu zmniejsza się jego ilość w ogórkach kiszonych. Kiszonki są mało kaloryczne, ale za to bardzo sycące, a to za sprawą błonnika. Substancja ta wspomaga proces odchudzania.
Ogórki kiszone są źródłem witamin z grupy B oraz E, K, C i A. Kwaśne środowisko jest idealne nawet dla najsłabszych witamin. Dodatkowo pozwala to na ich lepszą przyswajalność przez organizm. Procesy, które zachodzą podczas kiszenia, powodują wydzielanie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Przemiany te sprawiają, że ilość witaminy jest większa niż w świeżym produkcie.
Prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej zawdzięczamy bakteriom fermentacji mlekowej. Ponadto zapobiegają one namnażaniu się bakterii chorobotwórczych. Prawidłowo działająca mikroflora usprawnia pracę całego układu pokarmowego, wzmacnia pracę jelit oraz zapobiega zaparciom.
Polecamy: Jak zrobić domowe bułeczki?
Za regulacje ciśnienia odpowiada acetylocholina. Powstaje ona podczas fermentacji i jest obecna w ogórkach kiszonych. Ponadto, obecna w kiszonkach witamina C, wzmacnia naczynia krwionośne, a witamina K odpowiada za krzepnięcie krwi. Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny jednak uważać na spożywanie w nadmiarze ogórków kiszonych, ponieważ zawierają one duże ilości sodu, który podnosi ciśnienie.
W obniżeniu poziomu cholesterolu pomaga zawarty w ogórkach kiszonych błonnik. Zapobiega on odkładaniu się złogów trójglicerydów w naczyniach krwionośnych. To zaś wpływa na znaczne obniżenie poziomu cholesterolu. Należy dbać o jego prawidłowy poziom, by uniknąć zawału serca czy innych chorób układu sercowo-naczyniowego.
Wszystkie powyżej wymienione zalety i właściwości prozdrowotne ogórków kiszone są argumentem za tym, aby wprowadzić je do swojej diety i jeść je nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Ogórki to cenne źródło minerałów oraz witamin, które są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu.
Zobacz też:
Rozgrzewające dania jednogarnkowe - przepisy, które warto przetestować
Trzy koktajle na oczyszczenie wątroby
Rozgrzewające zupy na zimę