Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Po ogórki kiszone najczęściej sięga się jesienią i zimą, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony. Ich główną zaletą jest to, że wzmacniają odporność i wpływają korzystnie na ogólne funkcjonowanie całego organizmu. Ogórki kiszone są źródłem witamin z grupy B oraz E, K, C i A, ale lista dobroczynnych składników jest dłuższa. Można w nich znaleźć też błonnik, który wspomaga proces odchudzania. Poniżej podpowiadamy, dlaczego jeszcze warto jeść ogórki kiszone?

Ogórki kiszone posiadają wiele cennych minerałów oraz witamin
Ogórki kiszone posiadają wiele cennych minerałów oraz witamin123RF/PICSEL

Wzmocnienie odporności

Ogórki kiszone zawierają bardzo dużo witaminy C, dlatego w doskonały sposób wzmacniają układ odpornościowy. Silny organizm skuteczniej broni się przed wirusami i różnego rodzaju infekcjami. Dodatkowo obecność kwasu mlekowego zawartego w ogórkach kiszonych, wzmocni także układ odpornościowy.

Ogórki kiszone na odchudzanie

Ogórki kiszone pomagają zmniejszyć cholesterol oraz wspomagają odchudzanie
Ogórki kiszone pomagają zmniejszyć cholesterol oraz wspomagają odchudzanie123RF/PICSEL

Podczas procesu fermentacji, bakterie zawarte w kwasie mlekowym, wykorzystują zawarty w nim cukier. Dzięki temu zmniejsza się jego ilość w ogórkach kiszonych. Kiszonki są mało kaloryczne, ale za to bardzo sycące, a to za sprawą błonnika. Substancja ta wspomaga proces odchudzania.

Prawdziwa bomba witaminowa

Ogórki kiszone są źródłem witamin z grupy B oraz E, K, C i A. Kwaśne środowisko jest idealne nawet dla najsłabszych witamin. Dodatkowo pozwala to na ich lepszą przyswajalność przez organizm. Procesy, które zachodzą podczas kiszenia, powodują wydzielanie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Przemiany te sprawiają, że ilość witaminy jest większa niż w świeżym produkcie.

Lepsza praca układu pokarmowego

Prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej zawdzięczamy bakteriom fermentacji mlekowej. Ponadto zapobiegają one namnażaniu się bakterii chorobotwórczych. Prawidłowo działająca mikroflora usprawnia pracę całego układu pokarmowego, wzmacnia pracę jelit oraz zapobiega zaparciom.

Regulacja ciśnienia

Za regulacje ciśnienia odpowiada acetylocholina. Powstaje ona podczas fermentacji i jest obecna w ogórkach kiszonych. Ponadto, obecna w kiszonkach witamina C, wzmacnia naczynia krwionośne, a witamina K odpowiada za krzepnięcie krwi. Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny jednak uważać na spożywanie w nadmiarze ogórków kiszonych, ponieważ zawierają one duże ilości sodu, który podnosi ciśnienie.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Jak się kisi ogórki? Prosty domowy sposób
      Jak się kisi ogórki? Prosty domowy sposóbInteria Kulinaria

      Obniżenie poziomu cholesterolu

      W obniżeniu poziomu cholesterolu pomaga zawarty w ogórkach kiszonych błonnik. Zapobiega on odkładaniu się złogów trójglicerydów w naczyniach krwionośnych. To zaś wpływa na znaczne obniżenie poziomu cholesterolu. Należy dbać o jego prawidłowy poziom, by uniknąć zawału serca czy innych chorób układu sercowo-naczyniowego.

      Wszystkie powyżej wymienione zalety i właściwości prozdrowotne ogórków kiszone są argumentem za tym, aby wprowadzić je do swojej diety i jeść je nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Ogórki to cenne źródło minerałów oraz witamin, które są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu.

      Przejdź na