Reklama

Dlaczego warto jeść roszponkę?

Jej cenne właściwości znane są od setek lat. Uwielbiał ją sam Ludwik XIV. Ważne miejsce zajęła również w literaturze. Bracia Grimm przedstawili ją jako niezwykle cenną roślinę, która rosła w ogrodzie czarownicy, stąd powstała słynna baśń. Roszponka nie bez powodu działa pozytywnie na nasze zdrowie. Znajdziemy w niej najważniejsze dla naszego organizmu składniki odżywcze. Jest bogatym źródłem witamin A, B6 i C, a także żelaza. Poprawia pracę serca, wzmacnia odporność, a także wspomaga odchudzanie. Bez dwóch zdań powinna znaleźć się w każdej diecie! Poznaj cenne właściwości roszponki.

Kilka słów o roszponce

Roszponka warzywna, zwana inaczej rapotynką, rapunkułem, a także raszpanką, to popularna roślina, którą cechują drobne ciemnozielone liście i lekko słodkawy posmak. Roszponka, choć oficjalnie nie należy do rodziny sałat, ale chwastów, powszechnie uznawana jest jednak za sałatę. Pochodzi zarówno z Europy, Azji Mniejszej, jak Północnej Afryki. W Polsce jej uprawę rozpoczęto w XX wieku.

Właściwości roszponki znane są od setek lat. Pierwsze zapiski na temat rapotynki pochodzą z 1597 roku z dziennika znanego brytyjskiego botanika - Johna Gerarda. Jednak sławę roszponce zapewnił ktoś inny, a mianowicie ogrodnik na dworze króla Ludwika XIV - Jean-Baptiste de La Quintinie, który hodował roślinę specjalnie dla władcy. Do dziś roszponkę uprawia się na całym świecie. Doceniają ją nie tylko kucharze, ale i lekarze i dietetycy. Nic dziwnego - roszponka działa doskonale na nasze zdrowie. A to wszystko dzięki cennym składnikom odżywczym, które znajdziemy w jej składzie.

Reklama

Skład roszponki

Zaledwie 100 gramów roszponki dostarcza naszemu organizmowi najważniejszych wartości odżywczych, a w dodatku w zadowalających ilościach! A czego konkretnie?

• tylko 21 kalorii;

• dwa gramy białka;

• śladowe ilości tłuszczu;

• około trzy gramy węglowodanów;

• witaminy: C, witaminy z grupy B, a także witaminę A;

• kwas foliowy;

• minerały: spore ilości wapnia, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk.

Jak roszponka działa na nasz organizm?

Poprawia trawienie i przyspiesza spalanie tłuszczu

Roszponka doskonale wpływa na pracę całego układu pokarmowego. W szczególności poprawia trawienie i wspomaga spalanie tłuszczu. Ponadto, zapobiega wzdęciom, zaparciom i niestrawności. Najlepiej jeść ją codziennie! Co ciekawsze, medycyna naturalna wykorzystuje sok z roszponki do leczenia nieżytu i wrzodów żołądka. Roszponka to naturalny lek na wszelkie problemy trawienne.

Oczyszcza organizm i wzmacnia odporność

Badania potwierdzają, że roszponka wykazuje również właściwości detoksykujące. Regularne jedzenie rośliny lub picie naparu przygotowanego na jej bazie skutecznie oczyści organizm z toksyn i odkwasi go. Usunięcie niebezpiecznych wolnych rodników rodników z organizmu pozwoli wzmocnić jego odporność.

Uspokaja i poprawia nastrój

Do listy dobroczynnych właściwości roszponki dodajmy jeszcze pozytywne działanie na układ nerwowy, za co odpowiedzialna jest witamina B6. W związku z tym, że roszponka pochodzi z rodziny roślin kozłkowatych wykazuje działanie uspokajające i odprężające. Warto zaparzyć ją w stanach napięcia lub lęku.

Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników

Zawarta w roszponce witamina A nie tylko pozytywnie wpływa na nasz wzrok i skórę. Warto wiedzieć, że to również silny antyoksydant, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. W konsekwencji spowalnia proces starzenia się i może zapobiegać nowotworom.

Wzmacnia serce i poprawia jakość krwi

Dzięki sporej zawartości żelaza roszponka poprawia jakość krwi, a także wzmacnia serce. Roszponkę w swojej diecie powinni uwzględnić szczególnie anemicy, nadciśnieniowcy, a także osoby mające problemy z sercem i nadwagą. Jednak dietetycy podkreślają, że roszponkę powinien jeść każdy i to w dużych ilościach. Jedz ją regularnie, a z pewnością na tym zyskasz!

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy