Reklama

Reklama

Dlaczego warto jeść skorupki jajek?

Wyrzucanie skorupek jaj to wielki błąd. Są one bowiem doskonałym źródłem wapnia, ale także takich minerałów, jak miedź, żelazo, fluor, mangan, cynk czy krzem. Kto powinien je jeść? W jakich schorzeniach są pomocne?

Osteoporoza

Reklama

Skorupka jednego jajka zawiera nawet 800 mg wapnia, który jest budulcem zębów i kości. To świetne wsparcie w profilaktyce osteoporozy, które może stanowić alternatywę dla aptecznych preparatów wapniowych. 

Dlatego regularnie powinny stosować go kobiety w okresie menopauzy i po niej. Skuteczność skorupek jaj w zapobieganiu osteoporozie potwierdziły liczne badania kliniczne.

Skorupki najlepiej jeść w formie proszku - po obraniu jajek, wysuszyć je i na 10 minut włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Następnie zmielić na gładki pył.

Wzmocnienie szkliwa zębów

Badania potwierdziły korzystny wpływ zmielonych skorupek stosowanych bezpośrednio na zęby. Jak przygotować pastę? Połączyć miał z olejem kokosowym i odrobiną sody oczyszczonej, a potem stosować do mycia tak, jak klasyczną pastę.

Ból stawów

Osoby cierpiące na reumatyzm i chorobę zwyrodnieniową stawów również powinny docenić dobroczynną moc skorupek jaj. 

Wyścielająca je od wewnątrz biała błonka zawiera kwas hialuronowy, kolagen oraz glukozaminę, które poprawiają sprawność i elastyczność stawów, przez co zmniejszają ich bolesność. Pobudzają też odbudowę chrząstki stawowej. Badania dowodzą, że już 30 dni takiej terapii przynosi odczuwalną ulgę.

Warto pamiętać, że jedzenie jajek niesie ze sobą ryzyko zarażenia salmonellą. Dlatego przed użyciem - każde jajko należy dokładnie umyć, a skorupkę - włożyć do piekarnika.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje