Reklama

Dlaczego warto jeść truskawki?

Zbliża się sezon truskawek, owoców zaliczanych do grupy naturalnych afrodyzjaków. Jednak nie to działanie powinno cieszyć nas najbardziej. Mało kto wie, ale truskawki wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. Zawdzięczają je cennym składnikom odżywczym, które w nich znajdziemy. Jedzone regularnie poprawiają przemianę materii, oczyszczają organizm i pozytywnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci. Sprawdźmy, dlaczego jeszcze warto jeść je systematycznie, gdy nadejdzie ich sezon.

Co cennego znajdziemy w truskawkach?

Truskawki to bogactwo wielu wartości odżywczych. Znajdziemy w nich spore ilości: dobrze przyswajalnego białka, błonnika pokarmowego, fosforu, wapnia magnezu, żelaza, cynku, manganu, kwasu foliowego oraz witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, E. To dzięki tym składnikom truskawki mają tak pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Przyjrzyjmy się bliżej ich właściwościom.

Poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci

Dzięki obecności witamin PP i A truskawki mają doskonały wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Wystarczy jeść je regularnie, by włosy i paznokcie były silniejsze.

Pozytywnie wpływają na przemianę materii

Reklama

Okazuje się, że truskawki wpływają pozytywnie również na przemianę materii. Tę właściwość słodkie owoce zawdzięczają solom mineralnym. Przyspieszają one przemianę materii oraz wzmacniają florę bakteryjną jelit.

Wzmacniają kości, stawy i mięśnie

Truskawki mają również pozytywny wpływ na kondycję naszych kości, stawów oraz mięśni. To wszystko za sprawą sporej ilości wapnia i fosforu, które w nich znajdziemy.

Odtruwają i oczyszczają organizm

Jedzone regularnie truskawki pomogą także oczyścić organizm z toksyn i szkodliwych substancji. Jednocześnie poprawią jego funkcjonowanie i wzmocnią odporność.

Działają jak naturalny afrodyzjak

Truskawki pomogą również podnieść libido i zrelaksować ciało. Nie bez powodu zaliczane są do grupy naturalnych afrodyzjaków. Warto jeść je również, gdy mamy gorszy humor. Poprawią zarówno fizyczne, jak i psychiczne samopoczucie.

Warto wiedzieć, że lekarze zalecają jedzenie truskawek osobom, które zmagają się z chorobami reumatycznymi i artretycznymi. Ponadto, dzięki sporej zawartości żelaza truskawki poprawiają jakość krwi, stąd zalecane są anemikom.

Truskawki w pielęgnacji skóry

Truskawki śmiało możemy wykorzystać również do pielęgnacji skóry. Najlepiej sprawdzą się w postaci maseczki. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy zmiksować kilka truskawek z trzema łyżkami jogurtu naturalnego oraz łyżeczką miodu, a następnie nałożyć na twarz powstałą papkę na kilka minut. Maseczka wygładzi skórę, oczyści ją i rozjaśni przebarwienia.

Jak najlepiej jeść truskawki?

Nietrudno się domyślić, że truskawki są najzdrowsze w ich naturalnej postaci, czyli zerwane prosto z krzaka i umyte. Gdy rozpocznie się na nie sezon, warto jeść je regularnie. Możemy pokusić się również o ich samodzielną uprawę.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy