Reklama

Dlaczego warto pić sok z kapusty?

Kapusta od wieków jest dobrze znana w polskiej kuchni. Spożywana jest najczęściej w postaci gotowanej, jednak długotrwała obróbka termiczna zmniejsza jej zdrowotne działanie. Najlepsze wartości ma sok z tego popularnego warzywa. Łatwo się go przyrządza; liście wrzuca się do sokowirówki bądź miksera i po chwili jest już gotowy. Pity regularnie poprawi kondycję twojego organizmu i zapobiegnie powstawaniu różnych chorób. Jakie ma właściwości? Kto powinien po niego sięgnąć? Czy sok z kiszonej kapusty jest równie zdrowy? Przekonajmy się.

Wartości odżywcze soku z kapusty

Sok z kapusty to prawdziwa skarbnica dobroczynnych dla organizmu składników. Zawiera mnóstwo witamin (z grupy B oraz C, K, E) oraz związków mineralnych, takich jak: potas, sód, wapń, fosfor, żelazo oraz nikiel. Dodatkowo w tym warzywie znajdziemy antyoksydanty, izocyjaniany oraz witaminę U, która działa przeciwzapalnie i regeneracyjnie. Warto wiedzieć, że nie tylko biała kapusta ma takie właściwości; spożywanie innych jej odmian jest równie korzystne dla zdrowia.

Korzyści picia soku z kapusty

Picie soku z surowej kapusty ma ogromne zalety dla organizmu; przede wszystkim dzięki zawartym w warzywie witaminom, które zostają zachowane podczas domowej produkcji soku. Ponadto antyoksydanty pomagają pozbywać się z organizmu toksyn, usuwają wolne rodniki (odpowiedzialne za powstawanie nowotworów) oraz zapobiegają starzeniu się organizmu. Dodatkowo udowodniono, że spożywanie soku z kapusty działa zbawiennie na układ nerwowy; wspomaga on pracę mózgu, fenomenalnie poprawia koncentrację i zwiększa odporność na stres. Osoby, które cierpią na migrenę, mogą go spożywać bez obaw, ponieważ łagodzi nieprzyjemne bóle głowy. Ci, którzy regularnie spożywają tę warzywną miksturę, są mniej narażeni na demencję oraz występuje u nich mniejsze ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera.

Reklama

Sok z kapusty na serce

Wachlarz możliwości soku z kapusty jest bardzo szeroki. Dzięki potasowi serce sprawnie pracuje – jego uregulowane funkcjonowanie powoduje, że tym samym obniża się ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto zawarte w kapuście związki wzmacniają budowę naczyń krwionośnych i dodatkowo je rozszerzają; dzięki temu miażdżyca nie powinna zagrażać organizmowi.

Pij na zdrowie

Sok z kapusty pomaga zwiększać odporność oraz szybko stawia na nogi podczas rekonwalescencji. Wszystko przez moc zawartych w niej witamin, przeciwutleniaczy oraz polifenoli i glukozynolanów. Stosowany regularnie przez długi czas zapobiega powstawaniu najczęstszych nowotworów (piersi, prostaty, żołądka i jelit). Picie soku na czczo usprawnia działanie układu pokarmowego, pobudza jelita do działania oraz przyspiesza przemianę materii; powinien być włączany do diety osób, które walczą o zdrową i smukłą sylwetkę.

Czy tylko sok ze świeżej kapusty?

Nie tylko świeży sok zawiera prozdrowotną moc, również ten z kiszonej kapusty ma szereg dobroczynnych działań. Sfermentowany fenomenalnie regeneruje organizm, stąd jest to stary, ale sprawdzony sposób na zatrucia alkoholowe. Dodatkowo picie takiej mikstury działa zbawiennie na układ pokarmowy. Sok ten obniża poziom kwasów żołądkowych oraz prowadzi do zobojętnienia jego pH, dzięki czemu leczy chorobę wrzodową oraz niweluje refluks. Ponadto sok z kiszonej kapusty jest naturalnym probiotykiem – odbudowuje naturalną florę bakteryjną, co jest przydatne podczas zatruć pokarmowych bądź po antybiotykoterapii.

Sok z kapusty dla urody

Sok z kapusty jest prawdziwym eliksirem młodości, dzięki zawartym w nim antyoksydantom spowalnia starzenie się skóry. Sokiem z kapusty można również przemywać twarz oraz stosować jako płukankę na włosy; dzięki temu łupież szybko zniknie. Delikatnie rozgniecione liście kapusty można przykładać na skórę: taki zabieg pozwoli pozbyć się trądziku, ale również zmniejsza obrzęki czy siniaki.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama