Dlaczego warto zrezygnować z jedzenia zupek chińskich?
Zainteresowanie zupkami instant, zwanymi również chińskimi, wciąż nie słabnie, mimo że ich skład może budzić wątpliwości. Szczególną sympatię zaskarbiły sobie wśród uczniów, studentów i osób, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłku. Zaletami takich błyskawicznych dań są niska cena oraz łatwość przyrządzenia, ponieważ wystarczy przesypać zawartość torebki do miski i zalać ją wodą. Niestety, to jedyne walory, ponieważ ich skład może przerażać. Znajdują się w niej substancje, które mogą poważnie szkodzić zdrowiu i prowadzić do wielu chorób, np. serca. Dlatego lepiej z nich zrezygnować, by uniknąć groźnych konsekwencji. Co można znaleźć w popularnych zupkach chińskich?
Wbrew nazwie, zupki instant nie powstały w Kraju Środka, lecz zostały wymyślone w Japonii, gdzie wzorowane były na tradycyjnym ramenie, czyli azjatyckiej zupie, która przypomina rosół. Miały być odpowiedzią na braki żywnościowe po drugiej wojnie światowej, które dotknęły kraj z powodu zbrojnego konfliktu. W założeniu miały być tanie. Z czasem ich produkcja przeniosła się do Wietnamu, gdzie zmodyfikowano wynalazek i powstał produkt, który znamy w obecnej postaci. Współcześnie istnieje szeroka gama dań instant.
Co można znaleźć w zupce chińskiej
W opakowaniu zupki chińskiej można znaleźć kilka mniejszych saszetek, które są esencją gotowego dania. Zawierają kompozycję przypraw oraz dodatki smakowe. Jednak najważniejszym składnikiem jest makaron, znany również pod nazwą nudli. Nie trzeba go gotować, ponieważ pod wpływem gorącej wody szybko pęcznieje i staje się miękki.
Zupki chińskie mogą być bardzo szkodliwe, przede wszystkim dlatego, że zawierają ogromne ilości soli. Szacuje się, że w jednym opakowaniu zupki znajduje się aż osiem gramów soli, co przekracza dzienną dawkę. Jej nadmiar niekorzystnie odbija się na zdrowiu i może przyczyniać się do podniesienia ciśnienia tętniczego krwi, co skutkuje występowaniem groźnych chorób serca. Poza tym działa również szkodliwie na nerki oraz żołądek, co może znacząco osłabiać ich pracę. Dodatkowo wiążę wodę w organizmie, co prowadzi do nadmiernego pragnienia. Nadmierne spożycie soli ma niebagatelny wpływ na sylwetkę, ponieważ zwiększa się ryzyko występowania nadwagi i otyłości.
Dodatki smakowe
W zupkach chińskich można znaleźć wiele dodatków smakowych, takich jak sproszkowana papryka, curry, kurkuma i inne, które decydują o smaku produktu. Wśród nich wyróżnia się suszone warzywa, jednak w minimalnej ilość. Powszechną praktyką jest dodawanie do zupek chińskich glutaminianu sodu, który podkreśla smak gotowego wyrobu. Choć przeprowadzono wiele badań na temat szkodliwości substancji, to okazuje się, że jego niewielka ilość nie ma negatywnego wpływu na zdrowie. W nadmiarze może powodować bóle głowy, alergię, pokrzywkę oraz mieć niekorzystny wpływ na ciśnienie tętnicze czy być przyczyną nadwagi i otyłości.
Saszetka z lepką substancją zawiera tłuszcz, który może mieć różną konsystencję. Na próżno szukać w nich olejów rzepakowego czy słonecznikowego. Jest to różna mieszanina tzw. tłuszczów trans, które utwardza się w sposób przemysłowy tak, aby miały dłuższą przydatność do spożycia. Najczęściej takiej obróbce poddaje się olej kokosowy czy palmowy, które mają niechlubną opinię. Ich nadmierne spożycie może powodować powstanie chorób serca, podwyższać poziom cholesterolu, a także przyczyniać się do cukrzycy. Oleje trans są również odpowiedzialne z otyłość, nadwagę oraz zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia chorób nowotworowych.