Dobroczynne składniki, które sprawią, że trawienie nabierze tempa
Gdy mamy dobrą przemianę materii, jesteśmy nie tylko szczuplejsze, ale też lepiej się czujemy.
Z kolei problemy trawienne i np. częste zaparcia narażają nas na nadwagę. Czujemy się ociężałe, brak nam energii. To może być sygnał, że nasza dieta jest uboga w ważne składniki.
Błonnik - według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy zjadać go 20-40 g dziennie. Zbadano, że właśnie taka jego ilość zapewnia nam odpowiednio szybką perystaltykę jelit i właściwą mikroflorę.
Dodatkowe korzyści to oczyszczony z nadmiaru cholesterolu i trójglicerydów przewód pokarmowy, a w efekcie zdrowsze serce. Aby dostarczyć sobie zalecaną ilość błonnika, wystarczy zjeść np.: 100 g kaszy gryczanej plus 5 łyżek płatków żytnich plus 1 szkl. czerwonych porzeczek plus 1/2 szkl. białej fasoli.
Kwas mlekowy - dzięki niemu w jelitach przybywa dobrych bakterii, a ubywa - gnilnych. Specjaliści zalecają, by codziennie spożywać min. 1/2 szkl. fermentowanego produktu mlecznego, np. kefiru.
Inulina - choć nie ustalono, ile dokładnie należy jej zjadać, wiadomo, że powinna występować w codziennej diecie, bo jest pożywką dla dobrej mikroflory. Jej źródła to np.: cykoria, por, cebula, karczochy, szparagi, banany.