Dodaj słodki akcent do dania głównego. Deser okaże się zbędny

article cover

Dodaj słodki akcent do dania głównego. Deser okaże się zbędny

Często dostaję pytanie, czy jem słodycze. Owszem, zdarza mi się. Nie jem ich jednak na co dzień. Nawet bliscy się dziwią, że potrafię obojętnie patrzeć na słodkości. Może to za sprawą dań, do których bardzo często dodaję słodkie akcenty. Ponoć idealny posiłek to ten, w którym znaleźć możemy wszystkie smaki.
Często dostaję pytanie, czy jem słodycze. Owszem, zdarza mi się. Nie jem ich jednak na co dzień. Nawet bliscy się dziwią, że potrafię obojętnie patrzeć na słodkości. Może to za sprawą dań, do których bardzo często dodaję słodkie akcenty. Ponoć idealny posiłek to ten, w którym znaleźć możemy wszystkie smaki.
Komosa ryżowa z carpaccio z buraków czerwonych Składniki dla dwóch-trzech dorosłych osób: - 50 gramów komosy ryżowej; - 50 gramów amarantusa; - średniej wielkości burak czerwony (słodki składnik); - dwa kiszone ogórki; - sok z połówki cytryny; - 1/3 kostki sera typu feta. Komosę i amarantus łączę, przelewam wodą z kranu i wrzucam do wrzątku. Gotuję. Umytego i obranego ze skórki buraka szatkuję w jak najcieńsze plastry, zalewam sokiem z cytryny. Jeśli jest mała – wykorzystuję całą. Buraczane carpaccio rozkładam na talerzach, na których będziemy jeść. Ogórki kroję w drobną kostkę i posypuję nimi buraka. Kolejną warstwą jest komosa i amarantus, a na nich lądują kostki sera feta, który pod wpływem ciepła delikatnie się rozpuszcza. Ewa Koza, mamsmak.com
Komosa ryżowa z carpaccio z buraków czerwonych Składniki dla dwóch-trzech dorosłych osób: - 50 gramów komosy ryżowej; - 50 gramów amarantusa; - średniej wielkości burak czerwony (słodki składnik); - dwa kiszone ogórki; - sok z połówki cytryny; - 1/3 kostki sera typu feta. Komosę i amarantus łączę, przelewam wodą z kranu i wrzucam do wrzątku. Gotuję. Umytego i obranego ze skórki buraka szatkuję w jak najcieńsze plastry, zalewam sokiem z cytryny. Jeśli jest mała – wykorzystuję całą. Buraczane carpaccio rozkładam na talerzach, na których będziemy jeść. Ogórki kroję w drobną kostkę i posypuję nimi buraka. Kolejną warstwą jest komosa i amarantus, a na nich lądują kostki sera feta, który pod wpływem ciepła delikatnie się rozpuszcza. Ewa Koza, mamsmak.com
Sałatka z cykorii z mandarynkami Składniki dla dwóch-trzech dorosłych osób: - 2 małe cykorie; - 2 mandarynki (słodki składnik); - 2 ogórki kiszone; - garść rozdrobnionych orzechów włoskich; - po łyżce nasion słonecznika, czarnuszki, białego sezamu; miodu rzepakowego i oliwy z oliwek; - 100 gramów kaszy jaglanej (opcjonalnie ryżu naturalnego lub komosy ryżowej). Gotuję kaszę. Umytą cykorię przekrawam na pół i starannie usuwam z niej głąby, a następnie kroję w półksiężyce. Mandarynki obieram ze skórki i dzielę miąższ zgodnie z naturalnym porządkiem, który wyznaczają błonki owocu. Aby sok mandarynkowy mógł mocniej popracować z gorzkimi nutami cykorii, warto każdy fragment owocu przeciąć na pół. Ogórki kroję w kosteczkę i starannie mieszam w szklanej misce z mandarynkami i cykorią. Dodaję orzechy, słonecznik, czarnuszkę, sezam, oliwę i miód. Ponownie bardzo dokładnie mieszam. Przed podaniem dodaję ciepłą kaszę (lub ryż).
Sałatka z cykorii z mandarynkami Składniki dla dwóch-trzech dorosłych osób: - 2 małe cykorie; - 2 mandarynki (słodki składnik); - 2 ogórki kiszone; - garść rozdrobnionych orzechów włoskich; - po łyżce nasion słonecznika, czarnuszki, białego sezamu; miodu rzepakowego i oliwy z oliwek; - 100 gramów kaszy jaglanej (opcjonalnie ryżu naturalnego lub komosy ryżowej). Gotuję kaszę. Umytą cykorię przekrawam na pół i starannie usuwam z niej głąby, a następnie kroję w półksiężyce. Mandarynki obieram ze skórki i dzielę miąższ zgodnie z naturalnym porządkiem, który wyznaczają błonki owocu. Aby sok mandarynkowy mógł mocniej popracować z gorzkimi nutami cykorii, warto każdy fragment owocu przeciąć na pół. Ogórki kroję w kosteczkę i starannie mieszam w szklanej misce z mandarynkami i cykorią. Dodaję orzechy, słonecznik, czarnuszkę, sezam, oliwę i miód. Ponownie bardzo dokładnie mieszam. Przed podaniem dodaję ciepłą kaszę (lub ryż).
Nie jestem wierna jedynie przysmakom polskiej kuchni, inspirują mnie różne. Większość dań, które wychodzą spod moich rąk, to autorskie pomysły. Nie przepadam za gotowaniem z przepisów, czasem się nimi posiłkuję, modyfikując według uznania. Jakiś czas temu zauważyłam, że intuicyjnie wplatam do swoich kulinarnych przebojów, to co połechce kubki smaku słodkiego. Faktycznie, po zjedzeniu takiego posiłku nie biegnę, nawet w wyobraźni, do cukierni. Dziś dwa pomysły na lekki obiad lub kolację. Zainspiruj się, zmodyfikuj tak, by ci smakowało i sprzyjało twojemu zdrowiu.
Nie jestem wierna jedynie przysmakom polskiej kuchni, inspirują mnie różne. Większość dań, które wychodzą spod moich rąk, to autorskie pomysły. Nie przepadam za gotowaniem z przepisów, czasem się nimi posiłkuję, modyfikując według uznania. Jakiś czas temu zauważyłam, że intuicyjnie wplatam do swoich kulinarnych przebojów, to co połechce kubki smaku słodkiego. Faktycznie, po zjedzeniu takiego posiłku nie biegnę, nawet w wyobraźni, do cukierni. Dziś dwa pomysły na lekki obiad lub kolację. Zainspiruj się, zmodyfikuj tak, by ci smakowało i sprzyjało twojemu zdrowiu.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?