Domowe i zdrowe: Masło czosnkowe z ziołami
Masło ma wiele zalet. Jest naturalne i smaczne. Możemy w nim znaleźć rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A i D oraz niewiele E. Jest lekkostrawnym, najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym.
Z dodatkiem czosnku i ziół będzie także bardzo smacznym smarowidłem do pieczywa (zawsze pełnoziarnistego). Trzeba jednak pamiętać, by nie przesadzać z jedzeniem masła, nawet czosnkowo-ziołowego.
To źródło tłuszczów nasyconych, które w nadmiarze powodują wzrost cholesterolu.
Potrzebne: kostka masła extra, ząbki czosnku (ilość według uznania i upodobań), ulubione świeże zioła (np. natka pietruszki, szczypiorek, koperek, bazylia, oregano, a nawet mięta), sól, pieprz – według uznania sposób przygotowania.
1. Masło pozostaw na noc w temperaturze pokojowej, by zmiękło.
2. Czosnek przepuść przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.
3. Posiekaj zioła.
4. Wymieszaj masło, czosnek, zioła, sól i pieprz, np. blenderem. Możesz dodać 2 łyżki oliwy (łatwiej mieszać).