Reklama

Domowe sposoby na bóle stawów

Reumatoidalne bóle stawów czy choroba zwyrodnieniowa stawów atakuje coraz więcej osób. Ta pierwsza przypadłość ma podłoże autoimmunologiczne, przez co pojawia się stan zapalny błony maziowej (czyli delikatnej tkanki, która chroni stawy), co może doprowadzić to utraty masy kostnej. Z kolei choroba zwyrodnieniowa stawów występuje wówczas, gdy chrząstka znajdująca się pomiędzy kośćmi zużywa się i kości zaczynają niejako ocierać się o siebie. W przypadku obu tych schorzeń warto sięgnąć po naturalne metody, które pomogą nam lepiej radzić sobie z bólem i złagodzić dolegliwości.

Oliwa z oliwek a ból stawów

Konsystencja oliwy z oliwek sprawia, że z łatwością można natrzeć nią bolące stawy i dzięki temu szybko i bezpiecznie zniwelować ból. Jej głównym składnikiem jest oleokantal, który hamuje enzymy zapalne podobnie jak aspiryna. Badania dowodzą, że działanie oliwy z oliwek w ilości półtorej łyżki można porównać do efektów, jakie uzyskujemy po aplikacji 200 mg ibuprofenu. Warto jednak pamiętać, że ciepło niszczy oleokantal, dlatego najlepiej sięgać po oliwę extra virgin lub tłoczoną na zimno. Istotna jest też inna prawidłowość: im oliwa ma mocniejszy smak, tym większa zawartość oleokantalu.

Reklama

Potrzebujesz:

- 2-3 łyżki oliwy extra virgin

Jak użyć oliwy z oliwek?

Masuj bolące stawy odrobiną oliwy z oliwek co najmniej dwa razy dziennie. Możesz również dostarczać doustnie w ilości 2-3 łyżki dziennie, jednak pamiętaj aby odstawić inne tłuszcze.

Kurkuma a ból stawów

Znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych kurkuma może przynieść ulgę pacjentom z reumatoidalnym zapaleniem jak i chorobą zwyrodnieniową. Badania dowodzą, że obniża też poziom enzymów odpowiedzialnych za powstawanie zapalenia. Można ją przyjmować zarówno w formie kapsułek lub codziennej porcji przyprawionej nią herbaty.

Jak przygotować napój z kurkumą

- 2 szklanki wody

- pół łyżeczki zmielonego imbiru

- pół łyżeczki zmielonej kurkumy

- miód do smaku

Przepis:

Zagotuj dwie szklanki wody i dodaj pół łyżeczki kurkumy i imbiru. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 10-15 minut. Odcedź wodę i dodaj miodu do smaku. Pij dwa razy dziennie.

Sól Epsom a ból stawów

Znana ze swoich zdolności pielęgnacyjnych i stanowiąca bogate źródło siarczanu magnezu sól Epsom wykazuje właściwości łagodzące. Może przynieść ulgę pacjentom zmagającym się z chronicznym bólem stawów.

Czego potrzebujesz do przygotowania kąpieli w soli Epsom?

- pół szklanki soli Epsom

- duża miska

- ciepła woda

Przepis na kąpiel w soli Epsom:

Napełnij dużą miskę ciepłą wodą i dodaj pół szklanki soli Epsom. Wymieszaj ją, a następnie zanurz w niej bolące stawy. Jeśli twoje dolegliwości obejmują takie miejsca jak kolana, możesz spróbować wziąć kąpiel z dodatkiem soli. Wypełnij wannę ciepłą wodą i dodaj dwa szklanki soli. Kąpiel powinna trwać co najmniej kwadrans.

Liście mniszka lekarskiego a bolące stawy

Dzięki solidnej porcji witaminy A mniszek lekarski wspiera proces odbudowy uszkodzonych tkanek oraz wspomaga wątrobę w usuwaniu toksyn z krwi. Badania dowodzą ponadto, że wysoka zawartość kwasu linolowego wpływa na jego działanie przeciwzapalne. Kwas linolowy jest nienasyconym kwasem tłuszczowym, który jest potrzebny do produkcji prostaglandyny, która reguluje odpowiedź układu odpornościowego oraz zmniejsza stan zapalny. Właśnie dzięki tym właściwościom mniszek lekarski wykazuje dobre efekty w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. Stanowi idealny dodatek do sałatek i kanapek.

Czego potrzebujesz?

- 3 łyżeczek świeżych liści mniszka lekarskiego lub 1 łyżeczki suszonych liści

- 1 szklanki zagotowanej wody

- garści świeżych liści (jeśli robisz sałatkę)

- odrobina oliwy extra virgin (jeśli robisz sałatkę)

Jak przygotować herbatę z mniszka lekarskiego?

Wsyp trzy łyżeczki świeżych liści lub jedną łyżeczkę suszonych liści do gorącej wody. Odsącz wodę i pij dwa razy dziennie.

Uwaga! Minusem tego rozwiązania jest fakt, że herbata jest bardzo gorzka. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej odrobinę miodu.

Jak przygotować sałatkę z liści mniszka lekarskiego?

Wystarczy, że do przygotowanej sałatki dodasz liście mniszka lekarskiego lub po prostu zjesz je osobno z odrobiną oliwy z oliwek (extra virgin). Jeśli chcesz zmiękczyć starsze liście, to możesz je odrobinę podsmażyć.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy