Reklama

Domowy sok z winogron - przepis i właściwości

Dojrzałe i pyszne winogrono możemy zrywać i jeść już w sierpniu. Pod koniec wakacji znajdziemy jego piękne okazy na wielu podwórkach i w sadach. W jaki sposób praktycznie wykorzystać te zdrowe owoce? Możemy przyrządzić z nich wino lub pyszne przetwory. My polecamy zaprawić soki z winogron. Świetnie sprawdzą się podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Oto powody, dla których warto je zaprawić i pić regularnie.

Wartość odżywcza winogron

Winogrono to owoc, którego właściwości znane były już pięć tysięcy lat przed naszą erą, jak donoszą źródła. Swoje zastosowanie znalazł wówczas jako środek łagodzący dolegliwości układu pokarmowego, a także wspomagający leczenie ran i skaleczeń. Winogrono do dzisiaj chętnie wykorzystywane jest w medycynie niekonwencjonalnej. Powstał nawet specjalny dział zajmujący się leczeniem winogronami oraz produktami powstałymi na bazie tego owocu, a nosi nazwę: ampeloterapia.

Winogrono to bardzo zdrowy owoc, w którym znajdziemy pokaźne ilości witamin oraz składników mineralnych, w tym witaminy: A, B, C, E i K, a także cynk, miedź, żelazo, potas, fosfor, wapń i jod. Ponadto, winogrono bogate jest w błonnik potrzebny do prawidłowej pracy naszego układu pokarmowego oraz kwas foliowy niezbędny kobietom w ciąży. Trudno się dziwić, że winogrona oraz przetwory z nich przygotowane mają tak wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości. Przekonajmy się, w jaki sposób sok z winogron wpływa na nasz organizm.

Reklama

Właściwości prozdrowotne soku z winogron

Oto właściwości, jakimi może pochwalić się naturalny sok z winogron:

* wzmacnia odporność organizmu

* poprawia pracę układu trawiennego

* wzmacnia wątrobę

* pozytywnie wpływa na cerę dzięki wysokiej zawartości witamin A i E oraz cynku

* pomaga eliminować wolne rodniki z organizmu dzięki obecności witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem

* poprawia pamięć

* zabija bakterie i wirusy w organizmie

* redukuje poziom szkodliwego cholesterolu w organizmie

* poprawia pracę systemu nerwowego dzięki zawartości magnezu i chloru

* regularnie pity pomoże zapobiec chorobom serca

* wspomaga odchudzanie

Kto powinien pić regularnie sok z winogron?

Sok z winogron szczególnie zalecany jest osobom, które: mają problemy trawienne, zmagają się z nadciśnieniem, pracują fizycznie, cierpią na choroby nerek, mają osłabioną odporność, a także chcą poprawić sprawność umysłową. Ponadto, sok z winogron powinny pić również kobiety w ciąży oraz będące w okresie przekwitania.

Przepis na pyszny sok z winogron

Przygotowanie i zaprawienie soku z winogron jest banalnie proste. Oto przepis.

Potrzebne składniki

* około pięć kilogramów winogron (pamiętajmy, by były obrane z łodyg)

* kilogram cukru trzcinowego

* 500 mililitrów wody

Sposób wykonania

1. Do dużego garnka wlewamy wodę, wsypujemy owoce i połowę cukru.

2. Gotujemy składniki przez około godzinę od czasu do czasu mieszając.

3. Dosypujemy resztę cukru.

4. Gotujemy do momentu aż owoce zaczną się rozpadać.

5. Na koniec sok z winogron przecedzamy przez sitko. Jeśli jest zbyt kwaśny, warto go dosłodzić.

6. Gorący sok przelewamy do słoików lub butelek, dokładnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

Pamiętajmy, że picie soku z winogron przyniesie pozytywne rezultaty wyłącznie, gdy będzie regularne. Najlepiej pić po rozcieńczeniu z letnią wodą. Nie zaleca się rozpuszczać go we wrzątku, ponieważ straci większość swoich wartości odżywczych.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy