Domowy sok z winogron - przepis i właściwości
Dojrzałe i pyszne winogrono możemy zrywać i jeść już w sierpniu. Pod koniec wakacji znajdziemy jego piękne okazy na wielu podwórkach i w sadach. W jaki sposób praktycznie wykorzystać te zdrowe owoce? Możemy przyrządzić z nich wino lub pyszne przetwory. My polecamy zaprawić soki z winogron. Świetnie sprawdzą się podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Oto powody, dla których warto je zaprawić i pić regularnie.
Winogrono to owoc, którego właściwości znane były już pięć tysięcy lat przed naszą erą, jak donoszą źródła. Swoje zastosowanie znalazł wówczas jako środek łagodzący dolegliwości układu pokarmowego, a także wspomagający leczenie ran i skaleczeń. Winogrono do dzisiaj chętnie wykorzystywane jest w medycynie niekonwencjonalnej. Powstał nawet specjalny dział zajmujący się leczeniem winogronami oraz produktami powstałymi na bazie tego owocu, a nosi nazwę: ampeloterapia.
Winogrono to bardzo zdrowy owoc, w którym znajdziemy pokaźne ilości witamin oraz składników mineralnych, w tym witaminy: A, B, C, E i K, a także cynk, miedź, żelazo, potas, fosfor, wapń i jod. Ponadto, winogrono bogate jest w błonnik potrzebny do prawidłowej pracy naszego układu pokarmowego oraz kwas foliowy niezbędny kobietom w ciąży. Trudno się dziwić, że winogrona oraz przetwory z nich przygotowane mają tak wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości. Przekonajmy się, w jaki sposób sok z winogron wpływa na nasz organizm.
Oto właściwości, jakimi może pochwalić się naturalny sok z winogron:
* wzmacnia odporność organizmu
* poprawia pracę układu trawiennego
* wzmacnia wątrobę
* pozytywnie wpływa na cerę dzięki wysokiej zawartości witamin A i E oraz cynku
* pomaga eliminować wolne rodniki z organizmu dzięki obecności witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem
* poprawia pamięć
* zabija bakterie i wirusy w organizmie
* redukuje poziom szkodliwego cholesterolu w organizmie
* poprawia pracę systemu nerwowego dzięki zawartości magnezu i chloru
* regularnie pity pomoże zapobiec chorobom serca
* wspomaga odchudzanie
Kto powinien pić regularnie sok z winogron?
Sok z winogron szczególnie zalecany jest osobom, które: mają problemy trawienne, zmagają się z nadciśnieniem, pracują fizycznie, cierpią na choroby nerek, mają osłabioną odporność, a także chcą poprawić sprawność umysłową. Ponadto, sok z winogron powinny pić również kobiety w ciąży oraz będące w okresie przekwitania.
Przygotowanie i zaprawienie soku z winogron jest banalnie proste. Oto przepis.
Potrzebne składniki
* około pięć kilogramów winogron (pamiętajmy, by były obrane z łodyg)
* kilogram cukru trzcinowego
* 500 mililitrów wody
Sposób wykonania
1. Do dużego garnka wlewamy wodę, wsypujemy owoce i połowę cukru.
2. Gotujemy składniki przez około godzinę od czasu do czasu mieszając.
3. Dosypujemy resztę cukru.
4. Gotujemy do momentu aż owoce zaczną się rozpadać.
5. Na koniec sok z winogron przecedzamy przez sitko. Jeśli jest zbyt kwaśny, warto go dosłodzić.
6. Gorący sok przelewamy do słoików lub butelek, dokładnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Pamiętajmy, że picie soku z winogron przyniesie pozytywne rezultaty wyłącznie, gdy będzie regularne. Najlepiej pić po rozcieńczeniu z letnią wodą. Nie zaleca się rozpuszczać go we wrzątku, ponieważ straci większość swoich wartości odżywczych.